Chiar daca economia americana da semne de revenire, iar piata fortei de munca numara din ce in ce mai multe oferte de angajare, sunt joburi care vor disparea chiar si dupa recuperarea economica, potrivit cotidianului de business Wall Street Journal (WSJ).

Recesiunea instalata in decembrie 2007 a desfiintat 7,2 milioane de joburi, impingand rata somajului de la 5% la 10% in doar doi ani. Severitatea crizei va remodela piata fortei de munca, iar unele dintre slujbe nu vor mai fi niciodata repuse in organigramele companiilor.

De exemplu, posturile create in timpul boom-ului de pe piata creditelor ipotecare nu vor mai atinge cotele din 2007 pentru cel putin 10 ani.

“Activitatea economica ce implica creditele ipotecare este un fenomen distructiv pentru mediul financiar si nu cred ca aceasta tendinta se va mai repeta” afirma Lawrence Katz, profesor de economie la universitatea Harvard.

Una din trei slujbe – in total, mai mult de sase milioane de posturi – era alocata muncitorilor in constructii. Insa ultimii doi ani au redus volumul de posturi din sector cu aproape 25%, iar criza ipotecara declansata va fi o suficienta opreliste pentru cresterea ofertelor in sectorul constructiilor.

Pentru angajatii cu studii superioare, sectorul financiar bancar nu va oferi salariile din trecut. Thomas Philippon, economist la New York University, estimeaza ca sectorul financiar isi supralicitase puterea de absorbtie a fortei de munca si crease cu 20% mai multe posturi decat era necesar. De la inceputul recesiunii, acest domeniu a pierdut 548.000 de job-uri si 6,6% din forta de lucru.

In alte arii ale pietei muncii, recesiunea nu a facut decat sa accelereze disparitia unor posturi. In noiembrie lucrau cu 36% mai putini publisheri, angajati in industria muzicala sau fotografi.

Insa recesiunea a demis si muncitori ale caror locuri de munca oricum aveau sa dispara in cativa ani. De exemplu, secretarele si postasii nu isi gasesc locul intr-o lume in care Internetul a deschis noi cai de comunicare, mai rapide si cu eforturi minime. Numarul celor din departamentele administrative a scazut cu 10% in timpul crizei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »Citeste si
Teama de o noua criza a taiat relocarile cu 40% in piata de birouri