Majoritatea studentilor internationali, care se inscriu la cursurile de doctorat in inginerie si stiinta in SUA, refuza sa se intoarca in tarile de origine dupa terminarea studiilor, contrazicand astfel estimarile potrivit carora, dupa impunerea restrictiilor de imigrare impuse dupa 11 septembrie in SUA, studentii vor face cale intoarsa spre alte continente.
Potrivit celor mai recente studii, 62% dintre strainii detinatori ai vizelor J1, pentru studii, in 2002 au ramas sa locuiasca in SUA, pana cel putin in 2007, cand au fost efectuate cele mai recente cercetari, de catre Institutul pentru Stiinta si Educatie pentru National Science Foundation.

Absolventii internationali reprezinta aproximativ 40% din totalul absolventilor de studii doctorale, cu o pondere importanta a disciplinelor matematica, inginerie si informatica. “Avem capacitatea de a continua sa atragem tineri doctoranzi, iar acest fapt va determina o crestere a fondurilor investite in cercetare”, afirma Michael Finn, analist al National Science Foundation.

“Datele disponibile indica rata de stabilire pe teritoriul SUA a cetatenilor straini, absolventi ai celor mai cautate arii de expertiza – inginerie si stiinta. Datele colectate provin din cercetarea taxelor pe care acestia le platesc constant, insa nu putem vorbi decat despre absolventii ramasi pana in anul 2007, adica inainte de instalarea recesiunii in SUA, cand perspectivele de angajare au compromis prestigiul de mari angajatori atat pentru companii, cat si pentru universitatile cu renume.

Alti analisti estimeaza ca tinerii doctoranzi se vor intoarce in tarile de origine, mai ales in conditiile pietei fortei de munca americane. “Nu am nici un dubiu ca in anul 2009 datele colectate vor indica o scadere a prezentei doctoranzilor pe teritoriul SUA”, afirma Vivek Wadwha, directorul executiv al Duke University's Pratt School of Engineering.

In luna octombrie a anului 2008, Wadwha a realizat o cercetare empirica, sondand prin intermediul Facebook 1.224 de absolventi de studii de master si doctorale. Mai mult de jumatate dintre studentii de origine indiana si 40% dintre cei din China au sustinut ca vor sa se intoarca in tara natala pana in 2012.

Un studiu separat organizat de National Science Foundation releva ca peste 80% dintre absolventii si studentii straini planuiesc sa ramana in SUA pe o perioada de cel putin cinci ani, in timp ce jumatate dintre acestia se gandesc la posibilitate de relocare definitiva.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri