Reducerea numarului de locuri de munca in campus si greutatile financiare prin care trec fondurile de imprumuturi Fannie May si Freddie Mac, precum si numarul redus de slujbe pentru absolventii de studii superioare, fara experienta in munca, pun studentii americani in dificultate. In 2009, Universitatile americane au raportat un numar crescut al cererilor pentru ajutor financiar, potrivit cotidianului de business Wall Street Journal (WSJ).
Daca in Romania, costul scolarizarii pentru un an de studii, atat la facultatile de stat, cat si la cele particulare, nu depaseste 1.500 de euro, universitatile americane percep taxe diferentiate in functie de prestigiul universitatii si statul de care apartine universitatea.

In timp ce universitatile din centrul si sudul SUA percep taxe cuprinse, in general, intre 10.000 - 35.000 de dolari pentru un rezident si intre 30.000 si 40.000 de dolari pentru un student international, prestigioasele universitati aflate in apropierea metropolelor pot percepe taxe si de 80.000 de dolari pentru un an de studii. Pretul include atat remuneratia pentru cursuri, cat si costul de trai al studentului.

In aceste conditii, numeroase universitati primesc zilnic i
ntre 30 si 50 de cereri pentru ajutor financiar, obtinut prin acordarea de burse pentru cercetare din partea universitatii.

"Fara nici un dubiu, anul in curs nu are nimic in comun cu ceea ce se intampla in trecut”, sustine Rob Reddy, directorul financiar al Oberlin College din Ohio. Universitatea care taxeaza in medie 52.000 de dolari pentru un an universitar primeste zilnic cateva zeci de cereri pentru ajutor financiar.

Pentru a-si putea plati studiile universitare, studentii au posibilitatea de a aplica la burse guvernamentale (FAFSA), la fondurile particulare ale universitatii sau la diferite tipuri de burse oferite de persoane private, de companii sau de fundatii.

Insa criza economica a afectat serios bugetele alocate educatiei in fiecare stat american. In Michigan, bursa Michigan Promise Grant, in valoare de 4.000 de dolari si alocata unui numar de peste 96.000 de studenti, ar putea sa dispara, in timp ce in Utah bursele de merit s-au diminuat cu 40%.

Singura optiune pentru studentii americani consta in imprumuturi bancare sau orientarea catre fondurile de imprumuturi pentru studii.

Aditional lipsei de fonduri guvernamentale, rata somajului in continua crestere afecteaza bugetele studentilor care se bazau inainte pe fondurile familiei. Cand familia nu ii poate sustine financiar, cand fondurile de imprumut sunt zgarcite in acordarea creditelor, cand guvernul taie bugetul pentru burse, studentii au o decizie grea de luat – isi cauta un job care sa le acopere toate cheltuielile sau renunta la studii.

“Daca parintele sau studentul raman fara un loc de munca, situatia devine ingrijoratoare, spune David Krueger, directorul financiar al Illinois State University. In aceasta universitate, peste 20% dintre studenti au aplicat deja pentru ajutor financiar.

In SUA, pe langa ajutorul financiar de la guvern,
studentii pot beneficia de 2.000 de dolari obtinuti prin imprumuturile Federale Stafford. Pentru imprumuturile pentru studii rata dobanzii nu trece pragul de 5%, iar studentii sunt obligati sa isi plateasca ratele numai dupa ce isi finalizeaza studiile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri