Indrazneala si insistenta, garantia unui esec la angajare

Recruiterii sustin ca angajatii disponibilizati recurg la tactici inedite si socante pentru a semna un contract de munca. Putini dintre ei reusesc insa sa impresioneze pozitiv angajatorul. Mai mult, candidatii isi diminueaza sansele de angajare prin afisarea unei atitudini agresive sau arogante in timpul interviului, afirma specialistii in HR chestionati de Wall Street Journal.
“Am primit de la un candidat o cerere de interviu de o ora prin sistemul de mesagerie Microsoft Outlook. Nu numai ca persoana cerea un interviu, dar fixa si o zi si o ora pentru acestea, ca si cum eu nu as fi avut un program. Gasesc aceasta incercare total nereusita si neadecvata pentru un cautator de job-uri, oricat de disperat ar fi el”, a declarat pentru Wal-Street Journal Kim Bishop, recruiterul unei companii new-yorkeze.

Alti candidati se posteaza chiar in holurile companiilor, cerand insistent o intalnire cu managerul sau cu recruiterul. Uneori acestia asteapta ore intregi pe hol sperand sa zareasca un manager pentru a-i inmana CV-ul sau pentru a cere un scurt interviu.

Russel Schramm, senior manager in cadrul departamentului de recrutare al Philips Electronics, sustine ca un candidat care recurge la astfel de gesturi tinteste o impresie buna din partea managerului. Uneori acesta accepta targul si isi rapeste cateva minute pentru a intervieva candidatul. Alteori, la inceputul zilei se anunta indisponibil pentru vizite neanuntate.

Reprezentantii Cigna, una dintre cele mai mari companii de asigurari medicale, sustin ca pana si directorul executiv primeste pe mail CV-uri de la candidati, acestia din urma incercand ca ultima solutie un contact direct cu cineva din conducere. Insa recruiterii sustin ca acest tip de incercari aduc numai nereusite cautatorilor de job-uri.

“Daca este acceptat pentru un interviu, angajatorul poate vedea din prima comportamentul si atitudinea candidatului si il poate respinge pe motiv de neconcordanta cu cultura organizationala. Acel candidat va fi cu greu accceptat pentru orice alt post in acea companie”, sustine recruiterul.

O alta greseala in cazul unei cereri de interviu este folosirea recomandarilor provenite de la rude, in special de la mame. Nu de putine ori, la capatul celalalt al firului, mamele povesteau despre isparavile profesionale ale copiilor lor. “Doua mame m-au sunat dupa interviul cu fiii lor pentru a intari ideea ca ei sunt cei mai buni”, povesteste Tory Johnson, directorul executiv al organizatiei Women for Hire, care organizeaza targuri de cariera pentru femei.

Expertii in consiliere sustin ca rabdarea reprezinta un factor cheie cand se aplica pentru un nou post. Un telefon post-interviu, pentru a afla cat dureaza pana aflati daca ati fost angajati, este binevenit. Insa recruiterii sfatuiesc candidatii sa nu abuzeze de timpul limitat al celor care intervieveaza.

Ce comportamente sa eviti cand esti in cautarea unui job

• Nu te prezenta la interviu daca nu ai deja stabilita o programare.

• Nu trimite e-mail managerilor, atasandu-le CV-ul.

• Nu folosi recomandari de la rude, decat daca acestea vin in urma unei colaborari profesionale.

• Nu agresa recruiterii cu nenumarate intrebari despre data la care veti primi feed-back-ul de dupa interviu. In aceasta perioada recruiterii sunt asaltati cu propuneri si e-mailuri, iar timpul de raspuns este unul limiat.

• Daca recruiterul va cere un interviu telefonic in locul unui interviu fata in fata, acceptati-l. De cele mai multe ori numarul mare de candidati nu permite intervievarea fata in fata, decat in stadii avansate ale procesului de recrutare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri