Odata cu revirimentul resimtit pe piata fortei de munca in primul trimestru al anului, tinerii fara experienta incep sa ridice stacheta si sa pretinda pachete salariale comparabile valoric cu cele cerute in 2008, afirma Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata brokerajului de credite.
“Angajatorii au sperat ca o data cu venirea crizei tinerii vor aborda cu mai multa seriozitate cererile si interviurile pentru un loc de munca. Cu toate acestea, mereu mi se intampla sa mi se ceara la angajare salarii de 500 sau 1.000 de euro de la candidati fara experienta. Acestia motiveaza ca pot invata repede tot ceea ce presupune job-ul respectiv, insa nu poti veni sa ceri sa inveti pe banii angajatorului, in momentul in care nu ai nimic de oferit [...] Consider ca ceea ce lipseste este atitudinea fata de munca cu care plecam din scoala. Acest lucru genereaza, cred eu, si mare parte din migratia tinerilor. I-am vazut muncind si in alte tari si va pot garanta ca daca ar munci la fel de mult si responsabil si in Romania ar atinge venituri la fel de confortabile ca si in alte tari”, afirma Bidian.

Dupa ce criza a impactat puternic piata brokerajului de credite in 2009, producand scaderi de 90% pentru business-ul Kiwi Finance, soldate cu pierderea a 120 de angajati din totalul de 230 in vara anului 2008, Bidian sustine ca anul acesta are loc o reasezare a strategiei companiei, care scoate la concurs aproximativ 70 de posturi de consultanti.

Pentru a alege viitorii angajati Bidian mizeaza mai degraba pe un cumul de instincte si atitudini cerute in vanzari decat pe diplomele de licenta si certificari obtinute de candidati.

“In 2003 mi-am recrutat propriii angajati. Primul val de angajati a venit din asigurari pentru ca am crezut intr-o sinergie intre aceste doua tipuri de activitati, insa pot spune ca am inceput cu o greseala. A fost o perioada scurta de 2 luni pana mi-am dat seama si atunci mi-am schimbat punctul de vedere si singurul criteriu de recrutare, valabil si acum, care consta in cautarea oamenilor cu atitudine potrivita. Restul se poate invata”, afirma ea.

Aproximativ 90% dintre angajatii Kiwi Finance au absolvit o forma de invatamant superior, atat de profil economic, cat si ingineresc sau umanist.

“Odata cu aparitia universitatilor de apartament, diplomele si-au pierdut din relevanta. Iar exemple care sa sustina aceasta afirmatie am din plin. Acest lucru nu este doar in Romania, in SUA iti cumperi diploma cu 50 de dolari. Orice angajator vrea sa stie ce stii sa faci. Poti avea un perete de diplome si valoarea ta e zero. Nu vreau sa fiu in dezacord cu sistemul, dar au aparut atatea universitati incat eu, ca angajator, nu mai pot face diferenta. Si de aceea prefer sa intreb candidatul ce stie sa faca", explica ea.

Cu toate ca pentru majoritatea posturilor ofertate aplica pana in 2.000 de candidati, doar 20% trec de selectia CV-urilor. “Din acesti 20% pe care ii invitam la un interviu fata in fata, o treime nu se prezinta. De ce au aplicat, nu stiu”, spune Bidian.

Lipsa de responsabilitate a tinerilor nu conduce numai la timpi morti in sesiunea de interviuri, ci si la cresterea fluctuatiei de personal, la putin timp dupa semnarea contractului de munca.

“Nici un angajator nu este fericit cand are parte de o fluctuatie mare de personal. O persoana care se apropie de varsta de 30 de ani, cu familie si responsabilitati, trateaza altfel un loc de munca. Statistic vorbind, in toti acesti ani, in randul tinerilor avem cea mai mare fluctuatie de personal si investim cele mai mari resurse pentru a-i responsabiliza”, explica Bidian.

Kiwi Finance inregistra inainte de inceperea crizei o fluctuatie de personal de 80% in randul angajatilor tineri, fara experienta in munca, cu 30% mai mult decat valoarea fluctuatiei totale, de 50%. Pentru anul in curs CEO-ul companiei estimeaza un maxim al fluctuatiei de personal de 20%.

Veniturile angajatilor din industria brokerajului de credite contin o cota fixa, care deseori reprezinta jumatate din valoarea totala a venitului, si o cota variabila, oscilanta in functie de numarul de contracte incheiate si de bonusurile de performanta. Pentru un tanar absolvent partea fixa nu poate fi mai mare de 800 de lei (aproximativ 190 de euro).

“Trebuie sa facem calculul raportat la salariile medii si minime pe economie. Daca salariul minim este 7 milioane, salariul mediu - de 14 milioane, tu, proaspat absolvent, la cat sa te astepti?“, spune Bidian.

Chiar daca piata fortei de munca in industria brokerajului de credite a trecut printr-un adevarat dus scotian in ultimii trei ani, trecand de la a fi vedeta in 2007 la Cenusareasa in 2009, reprezentantul Kiwi Finance sustine ca piata va avea capacitatea de absorbtie a fortei de munca in urmatorii ani, datorita noutatii domeniului de activitate.

Practic, meseria de broker de credite a aparut odata cu infiintarea in 2003 a companiei Gemini, devenita ulterior Kiwi Finance. “Industria a absorbit masiv forta de munca in anii 2007-2008 pentru ca nu existau bariere de intrare si pentru ca nu puteai recruta candidati cu o bogata experienta pe piata pentru ca acestia nu existau”, afirma Bidian.

Solutia pentru profesionalizarea personalului aplicata si acum consta in furnizarea interna a trainingurilor tehnice, procedeu urmat de monitorizarea si evaluarea implementarii cunostintelor dobandite.

“In momentul in care decizi sa furnizezi training pentru angajati, 80% din rezultat tine de implementarea si monitorizarea post-instruire. Nu cred in traininguri de week-end. Un astfel de modul trebuie implementat, masurat si abia apoi vom vedea daca face diferenta. Un training este bun daca face diferenta”, spune Bidian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri