Cat pierd angajatorii britanici din cauza absentei angajatilor

Angajatii britanici au atins cel mai scazut nivel al ratei de absenta prin concediu medical din ultimii 20 de ani, dupa ce recesiunea i-a facut pe acestia sa se gandeasca de doua ori inainte de a absenta de la serviciu, arata un studiu al Confederatiei Industriei Britanice (CBI).
Potrivit studiului Pfizer, rata absentei este de 6,4 zile pe an, fiind cea mai mica de la inceperea studiului din 1987 si scazand usor de la 6,7 zile per angajat, cat era in 2007, scrie HR Magazine.

O imbunatatire mica a ratelor de absenta din sectorul public explica aceasta scadere, insa ramane semnificativ mai mare decat ratele din sectorul privat.

In sectorul public, angajatii si-au luat mai multe zile de concediu medical, in medie 8,3 pe an, cu 43% mai mult decat cei din sectorul privat (5,8 zile pe an). Sectorul public a inregistrat o imbunatatire fata de ultimul studiu din 2007, cand media zilelor de concediu medical a fost de noua zile pe an.

De asemenea, se estimeaza ca cele 180 milioane de zile de concediu medical au costat angajatorii britanici aproximativ 16,8 miliarde lire sterline in 2009, la care se adauga costurile indirecte, cum ar fi reducerile de servicii pentru consumatori, cat si intarzierile proiectelor.

Personalul de relatii umane din 241 companii publice si private din Marea Britanie estimeaza ca aproximativ 27 milioane de zile de concediu medical nu sunt garantate, costurile acestora ajungand la 2,5 miliarde lire sterline pe an.

“Rata absentei in randul angajatilor a scazut, insa in continuare statul plateste miliarde de lire sterline pe an din aceasta cauza. Daca rata de absenta ar putea fi redusa cu 10%, economia ar putea inregistra economii anuale de cel putin 1,7 miliarde lire sterline. Din nefericire si zilele false de concediu medical raman o problema”, a declarat Katja Hall, director CBI.

Absentele pe termen lung reprezinta o problema particulara. Desi constituie doar 5% din absente, perioadele lungi inseamna valoric 20% din zilele pierdute in sectorul privat si 36% din cel public. Durerile de spate si problemele mentale sunt principalele cauze pentru absenta pe termen lung.

Companiile si-au sporit planurile de reabilitare si suport in care principalele obiective sunt productivitatea si readucerea angajatilor in cel mai scurt timp. Studiul mai arata ca 95% dintre companii au o politica formala de absenta, in crestere cu 10% fata de 2007.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri