Salariile inginerilor, unii din cei mai apreciati salariati de pe piata locala a fortei de munca, au scazut cu cel putin 15% fata de 2007-2008, perioada de boom in economie, atat din cauza recesiunii, cat si a atitudinii angajatorilor, care nu mai sunt dispusi sa faca niciun compromis.
In prezent, castigul salarial mediu net al angajatilor din zona de activitati profesionale, stiintifice si tehnice (in care pot fi incadrati si inginerii) se ridica la la 2.152 de lei (526 de euro), arata datele Institutului National de Statistica (INS) aferente lunii martie.

“Acum, daca vrei sa te angajezi, trebuie sa fii pregatit sa primesti din start o oferta cu 15-20% mai mica decat in 2007-2008. In conditiile actuale ale pietei, cred ca un salariu net corect pentru un proaspat absolvent de inginerie este de pana la 2.000 de lei”, spune Nadia Badea, director de resurse umane in cadrul producatorului de gaze industriale si medicinale Air Liquide Romania, parte a grupului francez Air Liquide.

Pe langa salariul pe care o companie din domeniul tehnologic il acorda unui proaspat absolvent de inginerie, organizatia trebuie sa investeasca resurse financiare importante in formarea profesionala a tinerilor. In functie de industria in care activeaza compania, formarea unui absolvent de inginerie dureaza minimum trei luni.

“In domeniul nostru de activitate, un absolvent devine inginer in adevaratul sens al cuvantului dupa o perioada de training care dureaza intre 6-12 luni”, precizeaza Badea.

Romania avea la inceputul anului universitar 2008/2009 aproximativ 891.000 de studenti (atat la stat, cat si la privat), din care 21,2% din numarul total de studenti erau inscrisi la o specializare tehnica.

Grupul francez este prezent pe piata locala prin Air Liquide Romania, producatorul de electrozi Ductil Buzau (DUCL), Vital Air (serviciu de terapie prin oxigen), SPS ( firma din incinta Ductil). In total, grupul francez are circa 450 de angajati pe piata locala, din care 250-300 salariati lucreaza in cadrul Ductil, iar 60 in Air Liquide Romania.

Badea coordoneaza doar activitatea de resurse umane din cadrul producatorului de gaze industrial si medicinal. Aproximativ 80% din angajatii Air Liquide Romania sunt ingineri.

“Salariul net al unui inginer cu 5 ani de experienta poate ajunge, la nivel de piata, la 1.500-1.800 de euro, in vreme ce medie de pornire este de 800-1.000 de euro”, afirma Badea.

Cele mai mici salarii pe care le acorda Air Liquide Romania sunt cele ale muncitorilor necalificati, care primesc 1.300-1.400 de lei (310-330 euro) net lunar.

Astfel, compania isi remunereaza muncitorii necalificati la un nivel apropiat de castigul salarial mediu net pe economie, care in aprilie s-a ridicat la 1.436 de lei, potrivit datelor INS.

Din cauza crizei economice, Air Liquide Romania a adaptat politica salariala contextului actual si nu a mai acordat cresteri salariale in 2009. In 2010 a urmat aceeasi strategie.

“In 2009 am introdus insa tichete de masa pentru angajatii nostri, care pot fi considerate o marire salariala indirecta. De asemenea, au mai fost anumite cresteri salariale datorate unei eventuale promovari”, subliniaza directorul de resurse umane al producatorului de gaze industrial si medicinal.

2009 a fost primul an in care cei mai multi angajatori au decis sa inghete sau chiar sa taie salariile angajatilor, pe fondul reducerii afacerilor, dupa ce, in anii trecuti, majorarile salariale de 20%-30% reprezentau un lucru normal in randul companiilor de pe piata locala.

“In 2007 si 2008 a fost o adevarata nebunie pe piata fortei de munca, pentru ca angajatorii recrutau masiv. Din aceasta situatie se ajungea frecvent la compromisuri prin care companiile sacrificau fie competentele pentru un salariu mai mic, fie ofereau cateva de euro in plus pentru competentele cautate. Angajatii dictau procesul de recrutare. O situatie normal este ca angajatorul sa puna conditii. Pot spune ca piata fortei de munca se afla acum in normalitate si nu cred ca se va mai reveni la ceea ce s-a intamplat in 2007 si 2008”, mentioneaza Badea.

Compania dispune in acest an si de un buget de training, iar banii vor merge catre cresterea vizibilitatii angajatilor la nivelul grupului. Anul trecut, activitatile de formare profesionala au vizat imbunatatirea competentelor tehnologice ale salariatilor.

Fluctuatia de personal din cadrul companiei este de 3-4% anual.

Air Liquide Romania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 11,4 mil. euro.

CV Nadia Badea:

- iulie 2008 – prezent: HR manager, Air Liquide Romania
- iulie 2004 – iulie 2008: HR coordinator (recrutare si dezvoltate/training)/consilier juridic, Henkel Romania
- 2001 – 2004: coordonator HR si consilier juridic, Zublin Romania
- 2000 – 2001: consilier juridic, Concept Ltd.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri