Costurile pentru un an intr-un colegiu american privat ajung la 25.000 de dolari pe an, iar in cazul programelor de master, acestea pot depasi chiar si 60.000 de dolari anual. Insa programe in cadrul organizatiilor non-profit, in serviciul militar sau asistenta medicala in comunitati defavorizate pot scuti studentii de pana la 7.500 de dolari pe an.

Voluntariatul de 12 luni pentru Americorps aduce cu sine o reducere cu 7.400 de dolari a taxei si adauga peste 4.500 de dolari in contul studentului, ajutandu-l pe acesta sa-si achite imprumutul bancar pentru taxa.

O alta organizatie - Peace Corps - anuleaza 25% din imprumutul guvernamental (FAFSA), acordat exclusiv cetatenilor americani, in schimbul unui voluntariat de un an. Similar, studentii care contribuie la activitatea organizatiei militare Service to America timp de 1.700 de ore sunt scutiti de 4.725 de dolari.

O alta metoda de economisire agreata de sistemul american este predarea unui numar de ore in scolile gimnaziale unde invata copiii din familiile sarace. Fiecare an de predare in aceste scoli reduce substantial taxa pentru colegiu. Profesorii de matemetica si stiintele naturii pot obtine si reducerea cu 17.500 de dolari a taxei obtinute prin imprumuturile speciale pentru studenti – Stafford.

In plus, in multe facultati de Drept, studentii sunt scutiti de o parte din taxa daca efectueaza activitati in cadrul Asociatiei Baroului American (American Bar Association).