Economia Greciei s-a contractat cu 3,5% in al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada din 2009. Efectele imediate au fost scaderea vanzarilor retailerilor si cresterea somajului la peste 12%.

Diferitele prognoze privind evolutia ratei somajului din Grecia nu sunt deloc incurajatoare. Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca rata somajului ar putea ajunge la 14,8% in 2012, in vreme ce unii experti in munca se asteapta ca, in curand, unul din cinci muncitori greci sa ramana fara un loc de munca.

Una din temerile specialistilor sunt legate de somajul pe care l-ar putea genera sfarsitul sezonului turistic elen, in conditiile in care Grecia duce eforturi disperate in a nu intra in faliment.

“Ne asteptam ca somajul real sa ajunga la un milion de oameni pana la sfarsitul anului, ceea ce ar insemna o rata a somajului de 20%. Am avertizat deja guvernul ca mixul de politici adoptate va avea ca efecte avansul somajului”, spune Stathis Anestis, purtator de cuvant al sindicat din mediul privat.

Citeste si:

Rata somajului, cresterea preturilor si a taxelor, ar putea spori, in urmatoarele luni, sentimentul de incertitudine sociala.

“Ma astept ca in toamna, dupa ce se termina vacanta de vara, sa izbucneasca o explozie sociala si proteste”, adauga Anestis.

Lipsa locurilor de munca scoate la iveala dificultatile cu care se confrunta Grecia, aflata pe punctul de a intra in insolventa la inceputul lunii mai.

Autoritatile elene s-au confruntat, de la inceputul anului, cu proteste violente din partea cetatenilor, dupa ce a decis sa adopte masuri foarte dure de austeritate pentru a putea beneficia de colacul de salvare in valoare de 110 miliarde de dolari pe care l-a primit de la Uniunea Europeana (UE) si FMI.