Angajatorii din zona de vest sunt cei mai optimisti in ceea ce priveste eventualele angajari din ultimul trimestru si anticipeaza o preziune neta de angajare (diferenta dintre procentul firmelor care estimeaza o crestere a numarului de angajari si procentul companiilor care estimeaza o scadere a volumului de angajari) de 12, potrivit studiului realizat pe un esantion de 751 de angajatori de pe piata locala.

De asemenea, angajatorii din centru, sud-vest si sud estimeaza o crestere usoara a previziunii de angajare, de pana la 3%. Pe de alta parte, angajatorii din nord-vest, sud-est si nord-est mizeaza pe o previziune neta de angajare negativa.

„Conform datelor studiului pentru trimestrul al patrulea, angajatorii ne transmit semnale mixte. Astfel 21% dintre angajatori planifica sa faca angajari in urmatorul trimestru, si tot atatia anticipeaza ca vor face reduceri de personal, in timp ce mai mult de jumatate sustin ca isi vor pastra actualul numar de angajati. Pentru cei care sunt in cautarea unui loc de munca acest mediu este destul de incert. Este evident ca angajatorii sunt din ce in ce mai precauti cand isi planifica angajarile viitoare. Astfel inainte de a-si asuma o crestere de personal, prefera sa primeasca semnale clare de crestere a comenzilor si abia apoi sa confirme noile angajari”, spune Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania.

Citeste si:

Cei mai pesimisti sunt angajatorii din regiunea nord-vest care prognozeaza o previziune neta de angajare de -14%, urmati de cei din sud-est, cu -7%.

In ceea ce priveste domeniile in care se mai fac angajari in ultimele trei luni ale anului, companiile din finante, asigurari, servicii imobiliare, servicii de afaceri, energie electrica, gaze si ape vor recruta mai mult decat vor concedia. Cu toate acestea, angajatorii din patru sectoare de activitate preconizeaza scaderi in volumul angajarilor.

Cele mai pesimiste perspective de angajare sunt in administratie publica si servicii sociale, unde previziunea neta de angajare este -18%, in vreme ce previziunea neta de angajare din sectorul constructiilor este de -15%.