Sase din cele mai importante companii de pe piata locala de recrutare, la care se adauga si un jucator mai mic, Gi Group Romania, au infiintat Asociatia Romana a Agentiilor de Munca Temporara (ARAMT).
Organizatia are ca principal obiectiv flexibilizarea conditiilor de acces pe piata muncii si crearea de noi joburi, sprijinind includerea in legislatia muncii a prevederilor europene care reglementeaza domeniul muncii temporare.

Ceilalti membri fondatori sunt Adecco, Agentia de Servicii Professional, APT Resources & Services, Lugera&Makler, Manpower Romania si Trenkwalder Sobis. Cele sase companii au avut afaceri cumulate de peste 70 de milioane de euro in 2009.

Singurul jucator reprezentantiv de pe piata de recrutare care a ales sa nu faca parte din asociatie este AIMS, cu afaceri de 5,5 milioane de euro in 2009.

„La nivelul Uniunii Europene, munca prin agenti de munca temporara este unul dintre cele mai eficiente mijloace de flexibilizare a pietei muncii, creare de noi locuri de munca si, implicit, de reducere a ratei somajului. Romania se afla si in acest domeniu in urma tarilor europene, legislatia din domeniu fiind mult prea restrictiva si neadaptata la situatiile cu care se confrunta piata”, spune Cristina Radulescu, presedinte ARAMT.

Conform informatiilor publice disponibile pentru anul 2009, piata locala a serviciilor de munca temporara este estimata la peste 500 de milioane lei (118,2 mil. euro) si cuprinde mai mult de 12.000 de angajati.

Cu doar 1% din contractele de munca incheiate pe perioada determinata, Romania a inregistrat in 2009 cea mai mica rata a contractelor de munca temporara din Europa, potrivit unui raport Eurostat. Media europeana se situeaza la 13,5%, iar cea mai apropiata tara de situatia Romaniei este Estonia, cu o rata de penetrare a muncii temporare de 2,5%.

ARAMT a realizat deja un memorandum cu propuneri pentru modificarea legislatiei muncii, iar, in perioada urmatoare, organizatia va derula demersuri pentru sustinerea flexibilizarii legislatiei in domeniul muncii temporare si va elabora recomandari legislative aliniate la prevederile din Uniunea Europeana.

„Principalele propuneri de modificare a legislatiei muncii formulate de ARAMT includ extinderea cazurilor in care o companie poate apela la agenti de munca temporara, prelungirea termenului contractului de munca temporara si flexibilizarea numarului de prelungiri, astfel incat sa se ajunga la paritate cu contractele pe perioada determinata”, mai spune Cristina Radulescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri