Analiza a evidentiat ca mai putin de 0,5% din studentii britanici isi petrec o parte a studiilor intr-o alta tara din Europa, noteaza cotidianul britanic The Guardian.

Anul trecut, mai putin de 0,46% din studentii britanici au luat parte la programul Erasmus, care permite schimbul de studenti intre universitati europene, potrivit datelor centralizate de British Council.

Comparativ, Franta a trimis in strainatate 1,31% din numarul total de studenti, in usoara crestere fata de cati studenti germani au ales sa invete in alt stat european, respectiv 1,24% din total.

In vreme ce anumiti studenti decid pe cont propriu in ce tara vor studia, cei mai multi aplica pentru un loc in cadrul programului Erasmus, care opereaza in 31 de tari europene. In medie, 0,91% din absolventii unei tari participa la programul Erasmus.

Reprezentantii British Council avertizeaza ca viitorul economic al Marii Britanii este in pericol daca englezii nu studia mai mult in strainatate.

Citeste si:

“Intr-o vreme in care educatia superioara a devenit fara granite, se pare ca studentii nostri devin din ce in ce mai nationalisti. Ne aflam in situatia in care avem universitati de renume international, care sunt populate de studenti cu orizonturi limitate”, spune Martin Davidson, directorul executiv al British Council.

In ceea ce priveste capacitatea Marii Britanii de a atrage studenti internationali, aceasta se afla pe locul al doilea la nivel mondial, dupa Statele Unite ale Americii (SUA).

Insa Davidson este de parere ca suprematia Regatului Unit si SUA in materie de recrutari de studenti internationali ar putea sa ia sfarsit in urmatorii ani.

Deja, China atrage anual 165.000 de studenti, aproape la jumatate comparativ cu Marea Britanie. De asemenea, Danemarca, Finlanda si Olanda ofera diplome in limba engleza.