Romania are un dezechilibru in domeniul fiscal pentru ca impoziteaza munca in mod excesiv si capitalul sub limitele europene, ceea ce duce la existenta unei evaziuni fiscale naturale pentru ca oamenii prefera sa ia salariul prin dividende sau in plic, considera presedintele AOAR, Florin Pogonaru.
"Suntem total dezechilibrati in domeniul filozofiei fiscale. Avem o filozofie fiscala total dezechilibrata, care impoziteaza excesiv munca si sub limitele europene capitalul. Atat timp cat nu vom putea sa echilibram sistemul vom avea evaziune fiscala in mod natural pentru ca toata lumea va prefera sa ia salariul dandu-si dividende si platind in plic decat sa plateasca in mod stupid un asemenea cost pentru impozitarea muncii", a spus Pogonaru in cadrul unui seminar organizat la BNR, potrivit Mediafax.

De asemenea, KPMG avertizeaza: contributiile sociale pentru salariatii din Romania sunt ridicate comparativ cu avantajele pe care le ofera si pot actiona ca un factor descurajator pentru noi angajari, astfel ca ar trebui reduse sau reintrodus un plafon al bazei impozabile.

"In Romania, nu a intervenit nicio schimbare privind cota de impozit pe venit in 2010, care ramane destul de competitiva. Cu toate acestea, adevarata povara pentru angajatori si angajati o reprezinta contributiile sociale, care sunt ridicate, raportat la avantajele limitate pe care le ofera.

Studiul KPMG arata ca pentru salariatii de top cotele efective de contributii sociale din Romania, pentru angajatori si angajati, sunt printre cele mai mari din lume si cele mai mari din Europa Centrala si de Est", a declarat Madalina Racovitan, director in departamentul Tax si coordonatoare a International Executive Services din KPMG Romania.

Compania a realizat un studiu cu privire la impozitarea persoanelor fizice si cotele de contributii sociale care include date din perioada 2005-2010 si acopera 86 de tari.

Potrivit KPMG, in Romania contributiile sociale ridicate pot actiona ca un factor descurajator pentru ocuparea fortei de munca si recomanda Guvernului sa diminueze acest efect fie prin reducerea cotelor contributiilor sociale, fie prin reintroducerea unui plafon al bazei impozabile pentru toate tipurile de contributii de asigurari sociale (inclusiv pensii, asigurari medicale si somaj).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri