Productivitatea salariatilor din intreaga lume ar putea scadea in 2011, apreciaza reprezentantii asociatiei patronale internationale Conference Board, scrie Wall Street Journal.

Totusi, nivelul productivitatii angajatilor tarilor din zona euro ar putea sa-l depaseasca pe cel al salariatilor din Statele Unite, chiar si pentru o scurta perioada, a spus Bart van Ark, CFO (director financiar) al Conference Board.

Productivitatea muncii din SUA a crescut cu 2,8% anul trecut, dar se asteapta ca avansul sa fie de doar 1,1% in 2011, potrivit estimarilor asociatiei, in conditiile in care companiile americane ar putea face mai multe angajari. De asemenea, rara de crestere a productivitatii salariatilor din zona euro ar putea sa se diminueze cu 0,4% fata de 2010, pana la 1,3%.

Conference Board se asteapta ca economia americana sa avanseze cu 2,5% in 2011, in vreme ce pentru zona euro estimeaza o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 1,6%.

Numarul orelor de munca din SUA nu a crescut anul trecut, dar pentru 2011 se asteapta o crestere cu 1%, in vreme ce pentru zona euro asociatia vede un avans de 0,4%, fata de 0,1%, in 2010.

Totodata, Conference Board anticipeaza ca productivitatea muncii din Germania, cel mai important exportator din lume, va creste cu 1,9% in 2011. In schimb, Spania, Portugalia si Grecia ar putea inregistra performante mai slabe decat media consemnata in zona euro.

Statele emergement vor continua sa aiba angajati eficienti, avansul productivitatii fiind estimata pentru 2010 la 5,8% in cazul Indiei si la 8,4% in China.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Cariere »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Inalt oficial maghiar: Moneda euro, "o greseala strategica"