Excedentul de electricitate a rezultat in urma diminuarii consumului industrial, dar si a punerii in functiune a parcurilor eoliene din Dobrogea, in conditiile in care in zona se afla si centrala nucleara de la Cernavoda, cu o putere instalata de 1.400 de megawatti (MW).

Autoritatile au in plan adaugarea a inca doua reactoare nucleare. Cele doua reactoare (3 si 4) vor cumula o capacitate de aproximativ 1.400 MW, dubland-o pe cea actuala (dezvoltata de reactoarele 1 si 2), care asigura circa 20% din productia de electricitate la nivel national. Proiectul de la Cernavoda are o valoare estimata de 4 miliarde de euro.

Transelectrica are in plan implementarea unui proiect de evacuare a excedentului de energie electrica din zona Dobrogea catre Turcia, prin intermediul unui cablu submarin cu o lungime de 400 de kilometri. Investitia se cifreaza la o valoare estimata de 650 de milioane de euro.

"Interesul Romaniei este foarte mare pentru ca prin acest cablu vom evacua energia nucleara de la Cernavoda", a spus Indre, prezent la un forum pe tema cooperarii economice dintre Romania si statele Golfului organizat la Bucuresti de Forum Invest.

Indre a adaugat ca proiectul este fezabil in conditiile in care in Turcia energia este cu 20 de euro mai scumpa fata de cea din Romania.

Citeste si:

"Transelectrica a primit cereri de racord la retea pentru proiecte eoliene de peste 32.000 MW. Dintre ele, 11.000 MW au primit avize de racordare", a mai declarat Gheorghe Indre.

Transelectrica este operatorul national de transport si de sistem al energiei electrice.

Citeste si:

Vantul aduce investitii de miliarde de euro: Care sunt solutiile de finantare pentru fermele eoliene?