Piata farmaceutica romaneasca ar putea creste in acest an cu 7,4%, la 10,95 miliarde de lei, un ritm inferior fata de cel din ultimii ani, printre motive numarandu-se deteriorarea sectorului spitalicesc, cresterea termenelor de plata si a datoriilor din sistem, potrivit IMS Health Romania, citat de Mediafax.

"Se anticipeaza o evolutie de +7,4% pentru 2011 la nivelul intregii piete farmaceutice, in valoare, la pret de producator, din care retailul va avea o evolutie pozitiva de 11,2%. Sectorul de spital isi va continua scaderea si in acest an", a declarat directorul general al firmei de cercetare IMS Health Romania, Corina Ciolan.

Piata farmaceutica a urcat anul trecut cu 16%, la 10,2 miliarde lei, datorita avansului din sectorul de retail. Ritmul de crestere a scazut insa pentru al treilea an consecutiv, pe fondul crizei financiare.

Ciolan a adaugat ca printre factorii care vor incuraja cresterea vanzarilor de medicamente in acest an se numara evolutia cursului valutar si lansarile de produse noi.

"Dintre factorii pozitivi care vor contribui la evolutia pietei farmaceutice din Romania putem enumera modificarea ratei de schimb oficiale care duce la modificarea pretului de lista la medicamente, modificarea modului de calcul al contributiilor de sanatate si factori demografici, intrucat se asteapta ca populatia sa creasca in intervalul 2010-2014. De asemenea, piata va putea fi influentata de expansiunea sectorului privat, precum si de lansari de produse, recente sau deja anuntate", a spus Ciolan.

Directorul general al IMS Health Romania sustine ca printre factorii care au redus ritmul de crestere al pietei se regasesc introducerea coplatii in sistemul de sanatate publica, deteriorarea sectorului spitalicesc si cresterea termenelor de plata si a datoriilor din sistem, care pot duce la inchiderea unor farmacii sau distribuitori.

Totodata, Ciolan sustine ca introducerea pretului de referinta pe terapie incepand cu 1 iulie 2010, pretul minim european, cat si clawback-ul pot duce la incetinirea avansului pietei de medicamente.

IMS estimeaza ca principalele produse care vor putea inregistra cresteri in acest an sunt cele oncologice, antiinflamatoare, pentru sistemul alimentar si metabolism, produsele destinate sistemului respitador, precum si cele pentru sistemul nervos.
IMS Health furnizeaza servicii de cercetare pentru industria farmaceutica si de servicii medicale. Grupul are activitati in peste 100 de state, iar in 2009 a raportat o cifra de afaceri de 2,2 miliarde dolari.

Rapoartele companiei sunt realizate pe baza preturilor la medicamente la intrarea in farmacii, la pret de distributie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
In 2019, piata farma a inregistrat rate de crestere de peste 20%