A pornit la drum cu un cabinet de cardiologie in centrul Bucurestiului, iar acum controleaza afacerile unei retele de cinci spitale si 23 de policlinici peste tot in tara. Wargha Enayati, fondatorul Centrului Medical Unirea, este totodata printre putinii antreprenori din Romania care au atras in afacerea lor doua fonduri de investitii.
In februarie 2010, medicul de origine irakiana si fondul de investitii 3i din Marea Britanie au batut palma cu americanii de la Advent International, care au preluat 80% din actiunile companiei.

Britanicii intrasera in actionariatul Centrului Medical Unirea (CMU) in 2007, atunci cand compania ajunsese intr-un punct al dezvoltarii care nu mai putea fi sustinuta exclusiv din "buzunarul" fondatorului, asa cum el insusi recunoaste.
La data tranzactiei cu 3i, in februarie 2007, CMU insemna o retea de opt clinici, o clinica de chirurgie si o alta pentru femei. Trei ani mai tarziu, 3i isi vindea pachetul de 49% din actiunile retelei CMU - care numara atunci 11 policlinici multidisciplinare si opt policlinici - catre Advent International. Tranzactia de tip secondaries (un exit al unui investitor financiar catre alt fond de private equity - n. red.) era si debutul unei expansiuni agresive alimentate de un buget de investitii de 30 de milioane de euro.

Cateva luni mai tarziu, in toamna,
CMU avea sa fuzioneze cu unul dintre competitorii sai - Euroclinic, miscare ce a propulsat afacerile companiei fondate de Enayati la valoarea de 30 de milioane de euro la sfarsit de 2010. Luna martie a acestui an a pus peste CMU si Euroclinic un nou nume - Regina Maria, reteaua privata de sanatate, un proces de rebranding menit sa reuneasca toate brandurile celor doua companii sub aceeasi titulatura.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Wargha Enayati vorbeste despre cea de-a doua "casnicie" cu un fond de investitii si despre rolul pe care il are ca fondator si actual actionar minoritar in cadrul retelei Regina Maria.


Wall-Street.ro: Cum a fost primul an cu Advent International ca actionar al Centrului Medical Unirea?


Wargha Enayati (foto): Ganditi-va ca in ultimul an noi impreuna am achizitionat un alt lant de clinici, Euroclinic, am investit in doua-trei proiecte noi, intr-un spital in Bacau, intr-un spital care se va termina si care va fi cel mai mare de obstretica-ginecologie din tara, apoi in cresterea maternitatii Regina Maria.

Wall-Street.ro: Sunt diferente intre abordarile celor doua fonduri de investitii, adica intre 3i si Advent International?

Wargha Enayati: Desigur, fiecare board are o abordare personalizata. 3i a intrat in CMU inca la inceputuri, cand trebuia sa punem multe forte in a structura aceasta afacere.

Wall-Street.ro: Care este rolul Advent International acum?

Wargha Enayati: Advent vine cu foarte mult profesionalism, prin reteaua lor din alte tari, ne sfatuieste, vine cu o expertiza pe plan european, de aceea ne sfatuim si ne consultam in permanenta cu ei.

Wall-Street.ro: Ce inseamna pentru dvs., ca antreprenor, sa fiti la cea de-a doua experienta cu un fond de investitii, una destul de rara in mediul de business romanesc?

Wargha Enayati: Nu numai ca este un privilegiu sa fi lucrat cu un fond, iar acum cu altul, dar sa fiu inca cel care conduce aceasta institutie, fiind minoritar, asta este o culme. Asta chiar mira si investitorii pentru ca majoritatea lor zic “am vandut, gata, acum stau la soare”. Chiar si Advent se mira cum pot sa mai lucrez cu un fond si sa ne intelegem asa de bine.

Wall-Street.ro: Ca antreprenor, aveti libertate de initiativa?

Wargha Enayati: Libertatea de initiativa am, dar sigur ca si prin credinta mea (Baha’i – n. red.) factorul de consultare este foarte important. Eu ma consult cu cei de la Advent.

Wall-Street.ro: Cat de des va vedeti cu cei de la Advent? Cum decurge aceasta relatie?

Wargha Enayati: E vorba de mai multe etape. Sunt faze in care eu vreau sa fie mult mai aproape de noi, sunt perioade in care avem dificultati in cresterea aceasta, sunt faze, ca de exemplu acum, cand suntem pe picioarele noastre. Cand a fost proiectul cu Euroclinic, ne-am vazut in fiecare zi.

Wall-Street.ro: Acum cat de des va vedeti?

Wargha Enayati: Avem in fiecare luna o intalnire de board.

Wall-Street.ro: Advent International este un fond de investitii american. Unii antreprenori locali s-au plans de diferente de cultura intre cea romaneasca si cea americana. Cum este in cazul dvs.?

Wargha Enayati: Cam asa este. Sigur, este o alta gandire, mult mai agresiva in ideea de expansiune la care si noi, ca institutie, trebuie sa ne adaptam. Acesta este si rolul meu, acela de a fi forerunners (precursori - n. red.) si in servicii medicale.

Wall-Street.ro: V-ati schimbat, ca antreprenor, prin aceasta relatie cu Advent?


Wargha Enayati: Trebuie sa ies din ideea de antreprenor si sa fiu cineva care coordoneaza toate diviziile noastre.

Wall-Street.ro: Va este greu? Ati fost definit de cei de la 3i ca fiind foarte atasat de companie. Va este greu sa predati anumite responsabilitati?

Wargha Enayati: Absolut deloc. Este o placere sa vezi oamenii ca lucreaza la nivelul pe care-l vrei. Unde avem probleme, ii si ajut, dar ideea este ca toate diviziile pe care le avem sa lucreze pe picioarele lor.

Wall-Street.ro: Daca ar fi sa ne referim la Advent International ca la o a doua casnicie, cum este ea?

Wargha Enayati: Nu vrea sa comentez, nu se compara.

Wall-Street.ro: Ce inseamna pentru dvs., in momentul de fata, Regina Maria, ca antreprenor? Ati crescut acest business de la un cabinet de cardiologie.

Wargha Enayati: O minune, dar care eu cred ca nu este numai munca noastra, am fost si ajutati.

Wall-Street.ro: Daca ar fi sa tragem linie dupa aceasta expansiune, cat de mult se va datora ea faptului ca Advent International este in actionariat si cat de mult ar fi fost rezultatul unei evolutii naturale?

Wargha Enayati: Advent este numai de un an. Fara un fond de investitii, afacerea s-ar fi dezvoltat mai incet, mai relaxat, dar cu riscul sa se prabuseasca. Trebuie sa fii intotdeauna la cel mai inalt standard.

Wall-Street.ro: Erati in impas inainte sa intre in actionariat 3i?

Wargha Enayati: A fost inainte de impas, pentru ca daca astepti impasul, deja e tarziu. Mi-am dat seama ca daca vreau sa fac ceva care sa creasca sanatos, nu mai pot face doar cu fortele mele.

Wall-Street.ro: Nu ati spus atunci, la momentul tranzactiei, de ce ati ales Advent International si nu un alt investitor – financiar sau strategic. De ce ati ales Advent International?

Wargha Enayati: Nu din punct de vedere financiar, pentru ca acolo au fost doi investitori la acelasi nivel. In final, au ramas doi investitori financiari. De ce i-am ales pe cei de la Advent? Pentru ca au avut o prezenta locala mai puternica.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri