Compania italiana ENEL intentioneaza sa-si consolideze prezenta in Romania si sa-si sporeasca investitiile pentru a crea o „platforma energetica“ spre alte state din regiune, a spus ieri, directorul general al firmei, Fulvio Conti, citat intr-un comunicat al executivului. ENEL care de anul trecut a devenit actionarul majoritar al societatilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea se pregateste de oferta finala pentru Electrica Muntenia Sud, considerata „perla“ sectorului de distributie a energiei din Romania. Privatizarea Electrica Muntenia Sud a atras cele mai importante companii de distributie a electricitatii din Europa. Directorul ENEL considera ca desi firma italiana detine deja 20% din piata de electricitate, „mai exista spatiu pentru o noua achizitie“.

Indiferent de rezultatul privatizarii societatii Electrica Muntenia Sud, Fulvio Conti, a declarat ieri ca grupul italian este interesat de toate oportunitatile de investitii in domeniul energiei pe care le ofera Romania si ca este de parere ca, datorita resurselor energetice de care dispune, Romania poate deveni exportator de energie in zona. Directorul general al ENEL crede ca Romania ar trebui sa-si valorifice la maxim potentialul hidroenergetic de care dispune, sa continue programul de constructie a reactoarelor nucleare si sa-si dezvolte productia de energie pe baza de lignit, cu conditia sporirii randamentului termocentralelor.

Fulvio Conti a spus ca ENEL este interesat de productie insa isi va exprima interesul abia atunci cand statul va decide sa scoata la privatizarea termocentralele sau hidrocentralele romanesti. „Nu este o chestiune de bani pentru ca avem fondurile necesare pentru a ne implica in astfel de proiecte in Romania. Dar trebuie sa asteptam decizia autoritatilor referitoare la calendarul stabilit pentru aceste proiecte“, a explicat Conti.