Retailerul francez Cora a inaugurat saptamana trecuta un centru comercial de 11.200 metri patrati la Drobeta Turnu Severin, o investitie de 22 de milioane de euro, ca parte a unui plan investitional de peste 140 de milioane de euro bugetat pentru 2011.
In cadrul centrului comercial functioneaza un hipermarket Cora de 7.200 de metri patrati, precum si o galerie comerciala de 4.000 de metri patrati. Magazinul, care are 320 angajati, este cel de-al saselea magazin Cora in Romania, altele doua urmand a fi inaugurate anul acesta la Constanta si Arad.

Noul centru comercial este amplasat spre iesirea dinspre nord-est din Drobeta Turnu Severin, pe locul unei platforme industriale parasite. Terenul de noua hectare a fost achizitionat de la un proprietar particular contra sumei de 6 milioane de euro. In imediata apropiere mai functioneaza si un magazin de bricolaj Dedeman.

"Pentru noi, Cora Drobeta Turnu Severin este extrem de important pentru ca este primul magazin cu acest format in Romania", a declarat Philippe Lejeune, directorul general al Cora Romania, la inaugurarea unitatii.

Cora opereaza in Romania 3 feluri (concepte) de magazine: 10.000 mp (Bucuresti), 7-8.000 mp (Drobeta Turn Severin) si 5.000 mp (Baia Mare).

"Strategia noastra de expansiune depinde de oportunitatile pe care le intalnim in piata", a mai punctat directorul general al Philippe Lejeune.

El a adagat ca pana la sfarsitul anului, Cora va achizitiona cel putin un teren in Bucuresti. "In prezent, suntem in negocieri pentru cumpara doua-trei terenuri in Bucuresti si cred ca pana la sfarsitul anului vom cumpara cel putin unul", a spus managerul. Lejeune nu a comentat asupra zonelor in care se afla aceste terenuri.

Compania are deja in lucrari primul sau mall din Romania, situat in centrul Constantei, o investitie de 100 de milioane de euro. Mall-ul este amplasat intr-o zona industriala veche, pe un teren de 150.000 de metri patrati, si va fi deschis catre public in 2012.

De asemenea, Cora Romania are in plan constructia de blocuri in Brasov, alaturi de un nou magazin, amplasat in centrul orasului. "Vom investi mai mult de 60 de milioane de euro la Brasov. Estimam ca vom incepe lucrarile in 2012", a mai spus Lejeune.

Raspunzand la intrebarea reporterului wall-street.ro, Philippe Lejeune a precizat ca retailerul doreste sa se extinda si in Timisoara, dar ca inca nu a gasit teren disponibil.

Anul trecut, Cora a investit 50 de milioane de euro in achizitionarea de terenuri. Francezii detin terenurile celor trei mall-uri (din Constanta, Brasov si Bacau), spatiile a trei dintre hipermarketurile deschise deja, precum si doua terenuri in Bucuresti - pe soseaua Alexandriei si la Jilava.

Potrivit lui Lejeune, dintre tarile din regiune, Cora investeste cel mai mult in Romania, tara in care a intrat acum 8 ani. In afara Europei de Est, compania franceza mai investeste si in Luxemburg, Belgia si Franta.

In 2010, valoarea cosului de cumparaturi realizate in magazinele Cora a scazut cu 5-6%. Cumparatorii cauta produse mai ieftine, dar uneori se orienteaza si spre cele mai scumpe, a mai spus Lejeune.

Seful Cora Romania a precizat ca anul trecut cifra de afaceri a crescut cu 3% fata de 2009, cand incasarile s-au cifrat la circa 330 milioane de euro, iar profitabilitatea a scazut cu un procent de circa 10%. Pentru 2011, Philippe Lejeune se asteapta la un scenariu similar in privinta profitabilitatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri