In ciuda faptului ca datele de anul trecut releva o schimbare de pozitii fata de 2009, aceasta ierarhie nu reprezinta o premiera: Romania depasea Polonia si Ucraina inainte de criza, aflandu-se intre primele cinci tari din Europa Centrala si de Est in functie de valoarea tranzactiilor semnate in 2007, un nivel de 8,4 miliarde de dolari, conform unui studiu Raiffeisen Investment.
Dupa un an greu in piata de fuziuni si achizitii (M&A), comunitatea de business transmite un suflu de optimism, spune Cornelia Bumbacea, partener Ernst&Young Romania.
Piata de fuziuni si achizitii a scazut cu 20% anul trecut, la 3 miliarde de dolari, intr-o perioada in care au fost incheiate 106 tranzactii, cu 5% mai putin decat 2009, potrivit Ernst&Young. “2010 a fost un an destul de dificil pentru activitatea de fuziuni si achizitii. Am avut si tranzactii in care partile implicate nu s-au inteles, insa in prezent asteptarile antreprenorilor au ajuns la un nivel rezonabil pentru investitori, iar fondurile de private equity au mai multi bani pentru Romania”, a declarat pentru wall-street.ro Cornelia Bumbacea (foto). Totusi, in opinia acesteia, este prematur sa vorbim despre o intensificare a activitatii tranzactionale in Romania.
Totusi, trebuie mentionat ca studiile despre dinamica pietei de fuziuni si achizitii variaza in functie de metodologia folosita. Astfel, potrivit banciii de investitii Capital Partners, piata romaneasca de fuziuni si achizitii s-a contractat dramatic in 2010, insa datele sunt diferite fata de cele prezentate de Ernst&Young: 302 milioane euro, in scadere cu 71% fata de 2009, cand piata a fost de 1,045 miliarde de euro.
Metodologia utilizata de Capital Partners este cea standard, adica sunt luate in considerare exclusiv tranzactii anuntate, care sunt alocate lunii in care au fost anuntate oficial, astfel incat nu se iau in considerare zvonuri si estimari de sume neconfirmate.
Potrivit unui alte analize - cea realizata de DealWatch - , numarul tranzactiilor M&A inregistrate in Romania in anul 2010 a crescut cu 12% comparativ cu 2009 la 212 deal-uri, in timp ce valoarea acestora a scazut cu 32% fata de anul trecut, atingand aproximativ 1,6 miliarde de euro. (Vezi aici cele mai mari 10 tranzactii din businessul romanesc)

Daca fondurile de investitii isi doresc in continuare tranzactii bune, antreprenorii locali par mai deschisi la tranzactii. “Antreprenorii au tinut cu dintii cat au putut de activele lor. Acum insa simt nevoia unui flux de capital nou, care poate proveni fie dintr-un parteneriat, fie dintr-un exit din companie”, afirma Cornelia Bumbacea.
Potrivit Ernst&Young, scaderea numarului de tranzactii si valoarea acestora au urmat trendul din tarile din Europa Centrala si de Est.
Valoarea tranzactiilor de peste 100 de milioane de dolari a ramas nemodificata fata de 2009. “Sunt sanse mici sa vedem in curand o tranzactie de peste 100 milioane de dolari. O asemenea tranzactie poate fi incheiata mai degraba ca urmare a unei consolidari, de exemplu in IT”, crede Bumbacea.
Cat despre potentialele privatizari, Bumbacea crede ca 2011 va fi doar "un an de pregatire pentru societatile care vor fi scoase la vanzare”. In Romania, ultima mare privatizare a fost oferta publica initiala a Transgaz din 2007.
Statul roman are nevoie urgenta de fonduri pentru acoperirea deficitului bugetar, iar FMI exercita presiuni pentru vanzarea unor participatii la companii de stat, in special in domeniul energiei si cel al transporturilor. In plan sunt vanzarea de participatii la Petrom, Transelectrica, Transgaz si Romgaz, care au fost amanate de mai multi ani.

Cele mai atractive sectoare din punct de vedere al numarului de tranzactii au fost cele de retail si en-gros, unde au fost incheiate 17 deal-uri, urmat de sectorul manufacturier, cu 16 deal-uri, si servicii, cu 14 deal-uri.
In ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, domeniul imobiliar a depasit telecomul si media.
Cea mai mari tranzactie a anului trecut a fost realizata de dezvoltatorul imobiliar austriac CA Immo International, care a cumparat fondul austriac de investitii Europolis, pentru 363 milioane de dolari.
A doua tranzactie ca valoare a fost de 264 milioane de dolari, in contul careia compania Turk Telecom a cumparat Euroweb Romania. Achizitii de peste 100 milioane de dolari au mai fost realizate de The Rompetrol Group, care a preluat actiunile Rompetrol Rafinare pentru 118 milioane de dolari, dar si preluarea producatorului de ulei vegetal Expur Urziceni de catre holdingul francez Sofiproteol.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: