La 39 de ani, Alina Culcea, medic de profesie si "om de vanzari" din pasiune, conduce de mai bine de un an si jumatate operatiunile locale ale companiei farmaceutice Actavis, cu sediul in Islanda. Care sunt planurile Actavis in Romania pentru 2011 dupa un an in care afacerile au scazut cu 8%?
Wall-Street.ro: Cum a fost 2010 pentru afacerile Actavis si cu ce rezultate ati incheiat anul?

Alina Culcea: Rezultatele din 2010 au fost in linie cu previziunile din anul anterior: am avut o cifra de afaceri de circa 93 de milioane de euro, incluzand exporturile. Ponderea exporturilor este de circa 20%. Ca asteptari, fata de 2009, ne-am confruntat cu o scadere usoara a cifrei de afaceri, de 8%, in primul rand din cauza cresterii competitiei pe toate segmentele, in special pe cel de oncologie (medicamente anticancer - n. red.), pilon de baza al activitatii noastre.

Un alt factor cu care toti din piata ne confruntam este cel al arieratelor din sanatate, care te impiedica sa faci business asa cum ti-ai dori, din moment ce stii ca iti recuperezi banii peste 300 de zile. Acesta este termenul la care s-a ajuns la final de 2010. La inceputul de an (2010 - n. red.) erau termene de 210 de zile si acum am ajuns sa sustinem termene de plata de 300 de zile. Aceasta situatie ne afecteaza in special pe noi, ca producatori de generice, pentru ca noi creditam sistemul.

In plus, tot la noi se intorc din lant si eventualele insolvente pentru ca in 2010 ne-am confruntat cu situatii majore in acest sens. Nu vorbesc doar de farmacii, care au fost destul de numeroase, ci si de distribuitori, segment in care au fost doua insolvente majore – Montero si Relad.

Wall-Street.ro: Care este situatia arieratelor din sanatate acumulate pana in prezent?

Alina Culcea: Din pacate, deblocarea unor fonduri din septembrie 2010 a fost singura "gura de oxigen" care insa s-a epuizat rapid, toata lumea fiind avida de a-si recupera banii. De atunci si pana acum, lucrurile nu s-au imbunatatit, ba dimpotriva, s-ar putea ca termenele sa se prelungeasca si mai mult. Inca nu exista o comunicare si o strategie clara din partea autoritatilor cu privire la plata arieratelor. In realitate, in prezent (jumatatea lui martie 2011 – n. red.) exista facturi neachitate din martie 2010 si fara sperante de plata.

[Arieratele catre sectorul farmaceutic valorau, in luna august 2010, trei miliarde de lei. In luna septembrie, ca urmare a conditiilor impuse de Fondul Monetar International (FMI), statul a platit doua miliarde de lei pentru stingerea arieratelor acumulate in sectorul sanitar. Statul platea furnizorii pentru medicamentele in regim de compensare sau de gratuitate cu o intarziere de 300 de zile, ceea ce a provocat un adevarat blocaj in lant. Multe dintre farmacii, mai ales cele mici si din mediul rural, nu au putut acoperi din rulajul propriu golul creat de datoriile statului, au inchis sau sunt pe cale de a trage obloanele. Potrivit estimarilor importatorilor/producatorilor farmaceutici, peste 1.500 de farmacii din totalul de circa 5.000 se afla in insolventa sau faliment.]

Wall-Street.ro: Cati bani are Actavis Romania de recuperat din piata?

Alina Culcea: Va pot spune ce procent am incasat din vanzarile pe 2010. In momentul de fata, am incasat in jur de 25-30%. Restul sunt pe lista de asteptare, sunt in sistem si asteptam sa-i recuperam. O parte dintre ei sunt la firmele intrate in insolventa, deci este foarte greu sa spun in ce masura vom recupera banii.

Wall-Street.ro: In conditiile in care ati avut o scadere a cifrei de afaceri in 2010 si va confruntati cu incasarea greoaie a creantelor din piata, care sunt asteptarile pentru 2011?

Alina Culcea: Este din ce in ce mai greu sa estimezi o cifra de afaceri intr-un context atat de volatil. Ma refer aici la cadrul legislativ, care a facut sa avem la medicamente cele mai mici preturi din 12 tari din referinta din Europa, dar si la competitia din ce in ce mai activa si mai agresiva pe toate segmentele de business, in special pe segmentul de oncologice. Pentru noi, oncologicele inseamna 80% din cifra de afaceri.

Incepand cu 2011, balanta se va inclina si catre restul portofoliului; vorbesc de moleculele din arii precum cardio-vascular, sistem nervos central, dermatologie, antibiotice. Ma astept insa ca 2011 sa fie mai putin bun din perspectiva cifrei de afaceri, comparativ cu 2010, cat si din cea bugetului si a profitului pentru ca problema arieratelor nu se va rezolva atat de rapid incat sa fim siguri ca putem vinde oricat oricarui client. Exista un risc major de neincasare, deci selectia clientilor trebuie facuta mai riguros. Plus ca nu stim in ce masura cadrul legislativ se va stabiliza. Ma astept ca cifra de afaceri sa scada cu 10% la nivelul anului 2011.

Wall-Street.ro: Ce planuri aveti pentru exporturi in 2011?

Alina Culcea: Cei de la Sindan Pharma (unitatea de productie a Actavis in Romania - n. red.) intentioneaza cresterea exporturilor cu circa 10%, ele reprezentand o gura de aer in conditiile in care problema creantelor nu s-a rezolvat inca.

Wall-Street.ro: Cate lansari aveti programate pentru anul acesta?

Alina Culcea: Vom avea un numar de 14 lansari, acoperind toate ariile, precum cardio-vascular, sistem nervos central, oncologie, dar avem in plan si revitalizarea produselor fara prescriptie medicala. Din cele 14 lansari, in jur de 50% sunt pe segmentul de oncologie.

Wall-Street.ro: Va asteptati la iesirea din piata a unor jucatori mai mici care poate ca nu vor mai putea sustine termenele de plata prelungite?

Alina Culcea: Totul este posibil atata vreme cat mari distribuitori farmaceutici au intrat in 2010 in procedura de insolventa. Ma astept ca acest lucru sa se intample si cu altii. Insolventa distribuitorului se intoarce tot catre producator, cel care finanteaza. Noi suntem si distribuitori, asadar este un element de risc fata de alte companii care poate ca nu au aceasta distributie. Insolventele farmaciilor se intorc direct catre noi.

Wall-Street.ro: Cum vedeti piata farmaceutica in 2011, avand in vedere ca o parte din veniturile din 2010 risca sa ramana pe hartie?

Alina Culcea: Categoric, o parte risca sa ramana pe hartie, iar o alta parte a fost afectata de ceea ce s-a intamplat in 2010, si aici ma refer la exportul paralel. Din ce am auzit, cam 10% ar fi fost exporturile paralele. Piata va continua sa creasca mai temperat, in ritm de 5-6 procente in lei, atat timp cat bugetul Sanatatii va fi la fel de sarac, de doar 3,6% din PIB. Daca ne uitam la toate tarile din jurul nostru, care aloca un procent dublu pentru sistemul sanitar, noi suntem la nivelul tarilor sarace.

[Piata farmaceutica din Romania a crescut anul trecut cu aproape 19% fata de 2009, inregistrand o valoare, la pret de distributie, de 9,62 miliarde de lei (2,28 miliarde de euro), pe fondul unui avans accelerat in prima jumatate a lui 2010 datorat medicamentelor eliberate pe baza de reteta medicala.]

Wall-Street.ro: Luati in considerare intrarea pe noi segmente de produse, ca de exemplu cele de lifestyle sau suplimente nutritive?

Alina Culcea: Analizam aceasta oportunitate. Orice colaborare care poate sa genereze un segment de OTC-uri (produse eliberate fara reteta medicala - n. red.) mai consolidat ne poate fi de folos.

Wall-Street.ro: Care sunt prioritatile pe agenda manageriala in 2011?


Alina Culcea: Ma concentrez pe lansarile de produse, care ne vor ajuta sa ne crestem portofoliul in afara oncologiei. A doua prioritate este consolidarea reorganizarii structurii organizationale a Actavis Romania. Am trecut de la o structura de tip sales & marketing la una de tip business unit. Este vorba despre tipurile de produse si de atentia pe care o acordam; schimbarea isi doreste sa eficientizeze munca angajatilor. O a treia directie o reprezinta resursele umane. In 2010 am castigat un proiect de resurse umane de training si dezvoltare cu Uniunea Europeana, acesta avand o valoare de 2,6 milioane de lei, in cadrul caruia Actavis are o contributie de 40%.

De la reprezentant medical la director general in 10 ani

1996: finalizarea studiilor din cadrul Facultatii de Medicina din Bucuresti
1998 - 2003: reprezentant medical, brand manager si apoi sales manager la compania farmaceutica GlaxoSmith Beecham Romania (GlaxoSmithKline Romania in prezent)
2003 - 2006: director de resurse umane in cadrul companiei farmaceutice Pfizer Romania
2006 - 2009: director de resurse umane la Actavis Romania
2009 - prezent: director general al Actavis Romania

Batalia pe o piata de 10 miliarde de lei

Potrivit datelor companiei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania, aferente anului 2010, Actavis se claseaza pe locul al 20-lea in topul celor mari mari companii farma din Romania, dupa vanzari. [Vezi aici top 20 companii farma in Romania, dupa rezultatele din 2010].

Actavis Romania are 380 de angajati in prezent, dintre care 180 lucreaza in cadrul fabricii Sindan Pharma.

Vezi aici cum se fabrica medicamente anticancer in Romania la fabrica Sindan Pharma.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri