Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a decis inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim.
[Update] In cadrul rafinariei Arpechim lucreaza aproximativ 700 de salariati. "Restructurarea se va realiza treptat, avand in vedere ca angajatii vor fi implicati in operatiunile de inchidere. De asemenea, un numar de salariati vor continua sa lucreze in cadrul depozitului. Dupa oprirea permanenta a rafinariei, o serie de rezervoare, infrastructura logistica si facilitatile auxiliare vor continua sa fie utilizate ca depozit. In acest scop, un numar corespunzator de angajati vor continua sa desfasoare activitati", au precizat oficialii Petrom la solicitarea wall-street.ro.

"Decizia a fost luata in sedinta Consiliului de Supraveghere care a avut loc in data de 24 martie 2011 si este in conformitate cu strategia Petrom de a maximiza beneficiile specificului de companie integrata al Petrom si de a creste eficienta", se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Oficialii Petrom au mai precizat ca optiunea vanzarii Arpechim nu a fost fezabila in conditiile in care nu s-a identificat un "cumparator credibil care sa dispuna de expertiza si resursele financiare necesarii operarii intr-un mod sustinut si in siguranta a rafinariei".

In plus, rafinaria nu are iesire la mare si importa titei pentru ca mai apoi sa exporte produse finite. "In Europa, o serie de alte rafinarii, cu o tehnologie mai avansata si cu o pozitionare mult mai buna decat Arpechim se confrunta cu aceeasi situatie, fiind deja inchise sau neutilizate", conform comunicatului.

"In plus fata de provocarile economice fundamentale - rafinarie mica, ineficienta si fara iesire la mare - mediul international pentru aceasta industrie constituie un context nefavorabil, cu mai multe rafinarii inchise sau urmand a fi inchise in Europa, dupa incercari nereusite de vanzare", a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

Anul trecut, rafinaria a functionat numai trei luni, iar dupa inchidere, o serie de rezervoare, infrastructura logistica si facilitatile auxiliare vor fi folosite ca depozite.

Romania are un excedent de capacitate de rafinare, potrivit Petrom. In 2010, rata totala de utilizare a capacitatilor de rafinare a fost de circa 40%, in conditiile in care au functionat numai patru rafinarii din totalul de zece aflate in functiune in anii trecuti.

Salariatii vor primii plati compensatorii, compania angajandu-se sa le acopere costurile cursurilor de recalificare. Valoarea totala a platilor compensatorii si a altor masuri de protectie sociala se ridica la 10 milioane de euro.

Rafinaria, din apropiere de Pitesti, are o capacitate nominala de 3,5 mn de tone pe an, fiind initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic in anii '60.

Petrom, controlata de compania austriaca OMV, este cel mai mare producator de titei si gaze naturale din Europa de Sud-Est. Pe piata de distributie a produselor petroliere, Petrom este prezent in Romania prin 800 de statii, operate sub brandurile Petrom si OMV.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri