Pe lista companiilor ale caror politici financiare si de personal sunt monitorizate de Fondul Monetar International (FMI) au fost mentinute Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR, fiind insa scoasa Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), informeaza Mediafax.

ANIF este scoasa de pe lista companiilor monitorizate in contextul in care datoriile bugetare ale acesteia au scazut puternic pe parcursul anului trecut, de la 65,7 milioane lei la 1,9 milioane lei.

In acelasi timp, pe lista companiilor monitorizate au fost incluse Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, precum si societatile Interventii Feroviare si Telecomunicatii CFR.

Citeste si:

Posta Romana s-a mai aflat pe lista companiilor monitorizate de FMI, dar a fost scoasa de Guvern in 2007, dupa incetarea acordului cu institutia financiara, sindicatele amenintand atunci cu blocarea activitatii daca nu sunt lasate sa avizeze angajari de personal si majorari salariale.

La randul lor, SNLO, Oltchim si Tarom revin pe lista companiilor monitorizate, dupa ce s-au mai aflat pana in 2005 in atentia FMI.

Pentru toate aceste companii, Guvernul si FMI anticipeaza o crestere a stocului de arierate de la 18,8 miliarde lei, la sfarsitul anului trecut, la 19,5 miliarde lei in primul semestru al acestui an, evolutie care ar urma insa sa aiba un trend descendent, in scadere la 19 miliarde lei, la finele lunii septembrie, si la 18 miliarde lei, la sfarsitul acestui an.