Grupul ungar MOL a cumparat actiuni ale companiei croate INA printr-o firma din Cipru, potrivit publicatiei Vecernji List din Croatia, citata de Mediafax.

MOL a dezmintit informatiile publicate de Vecernji List.

Agentia de supraveghere a serviciilor financiare din Croatia (HANFA) a inaintat procuraturii un raport referitor la ilegalitati legate de achizitiile de actiuni INA, a relatat publicatia, citand un document obtinut de la HANFA, transmite Portfolio.hu.

Conform documentului, Mario Hoffman, unul din cei mai bogati oameni din Slovacia, a cumparat in ultimele cateva luni actiuni INA, prin intermediul unei companii din Cipru.

HANFA suspecteaza ca achizitiile lui Hoffman au avut ca scop spalarea de bani.

Suspiciunile se bazeaza pe faptul ca in urma unor alte afaceri ale lui Hoffman au avut loc scandaluri de coruptie si spalari de bani.

Premierul croat Jadranka Kosor a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca guvernul va astepta rezultatul investigatiei referitoare la tranzactiile cu actiuni INA, inainte de adoptarea unor reglementari de limitare a dreptului de proprietate asupra companiei de petrol si gaze.

Potrivit Vecernji List, HANFA a identificat tranzactii in spatele carora ar fi MOL, dar nu exista vreo legatura directa intre grupul ungar si spalarea de bani din Slovacia.

Compania de brokeraj Convergex din New York a cumparat peste 1,61% din actiunile INA, in intervalul 21 decembrie 2010-martie 2011, pentru 531,7 milioane kuna (72 milioane euro).

Proprietarii finali ai actiunilor cumparate din Convergexa sunt trei companii din Cipru, Upprecht Investment Limited, Stomarli Holdings Limited si Entris Equity Limited.

HANFA a descoperit ca cele trei companii nu au suficienta putere financiara pentru a efectua astfel de achizitii, capitalul a doua dintre ele fiind de 1.710 euro, respectiv 3.921 euro, datele pentru a treia fiind inca asteptate.
Potrivit agentiei, este posibil ca in spatele companiilor sa fi fost MOL, care ar fi vrut sa obtina, prin mijloace ilegale, o participatie majoritara la INA.

In raportul trimis de HANFA procuraturii, MOL a sustinut in mod explicit ca nu intentioneaza sa cumpere actiuni INA de pe bursa, iar agentia interpreteaza ca a fost vorba de un semnal fals.

Guvernul croat si fondurile de pensii detin 48,89% din INA, in timp ce partea ungara, respectiv MOL, OTP Bank, Erste Investment, ING Bank au o participatie de 49,08%.
HANFA considera ca bancile au actionat si ele in numele MOL atunci cand au cumparat titluri INA la bursa din Zagreb, a adaugat publicatia.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
In ce tari se va extinde fintech-ul romanesc Instant Factoring in 2019