Consiliul Concurentei (CC) monitorizeaza piata farma sub suspiciunea ca producatorii promoveaza incorect medicamentele inovative, determinand medicii sa prescrie articole cu preturi ridicate, si ca au intelegeri cu companiile de generice pentru a intarzia lansarea acestor produse, mai ieftine, informeaza Mediafax.
Concluziile reies din investigatia finalizata recent de Consiliul Concurentei, care a analizat piata distributiei angro de medicamente din Romania.

In urma analizei efectuate a rezultat ca datorita comercializarii cu precadere a unor medicamente inovative gradul de penetrare a medicamentelor generice este redus.

"Chiar si in situatia in care pentru medicamentele inovative exista generice vanzarile medicamentului inovativ continua sa predomine in Romania, realizand in general peste 50% din vanzari si ajungand chiar la 80-90%. In cazul acestor medicamente CC a analizat si ponderea celor mai ieftine generice, constatand ca acestea reprezinta sub 1% din total, desi in unele cazuri exista diferente mari de pret intre inovativ si generic de pana la 250%", se arata in raportul autoritatii de reglementare.

In acest context, Consiliul suspecteaza o intelegere intre firmele din industrie si o promovare incorecta a medicamentelor originale.

"Exista suspiciuni ca firmele promoveaza incorect medicamentele, cointeresandu-i pe medici sa le prescrie pe cele mai scumpe. De asemenea, vrem in continuare sa vedem daca in piata sunt intelegeri intre producatorii de inovative si cei de generice pentru a intarzia intrarea pe piata a genericelor", a declarat presedintele CC, Bogdan Chiritoiu.

In perioada urmatoare, Consiliul Concurentei va monitoriza piata de medicamente, pentru a cauta indicii care ar putea duce la deschiderea unei anchete. Legislatia prevede amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri pentru companiile care incalca prevederile in vigoare.

Pentru a evita influentarea prescrierii anumitor medicamente in detrimentul altora, in functie de "cadourile" primite de la companiile producatoare, CC a recomandat anul trecut Ministerul Sanatatii elaborarea unor norme care sa defineasca sintagmele "cadouri", "avantaje in bani sau in natura" care "au o valoare simbolica" si "nu sunt costisitoare", potrivit raportului.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri