"In primele doua luni s-a inregistrat o scadere a numarului de insolvente cu 20%. Suntem in concordanta cu Statele Unite ale Americii, unde scaderea a fost de 8%. In ceea ce priveste evolutia in continuare, cantitativ numarul insolventelor se vor reduce in acest an, dar evolutia va fi diferita in functie de partile care depun cererile. Anul trecut, ponderrea cererilor era 50-50%, debitori- creditori (...) In acest an vom vedea o scadere a ratei cererilor debitorilor, dupa doi ani de criza in care o mare parte din companiile cu probleme s-au curatat sau au intrat in restructurare", a declarat Andrei Cionca (foto), managing partener CITR la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

El a aratat ca si firmele care nu intrat in reorganizare judiciara au trecut printr-o reorganizare extrajudiciara.

Cionca a explicat, de asemenea, ca numarul cererilor depuse de creditori se va mentine constant, in conditiile in care o cerere depusa astazi se discuta la inceputul anului viitor.

"Cererile creditorilor se vor mentine la nivelul din 2010, pentru ca acum se judeca cereri depuse in primul semestru din 2010", a precizat Cionca.

In opinia sa, in acest an va avea loc insa o schimbare in piata insolventei, in contextul revenirii economiei.

Citeste si:

”Vom vedea, odata cu iesirea din criza, care companii au probleme structurale sau care au dificultati legate doar de criza. Foarte multe companii au probleme structurale, avand in vedere criza managementului din Romania", a afirmat reprezentantul CITR.

In ceea ce priveste durata unui proces de restructurare, Cionca a apreciat ca sansa de succes este mai ridicata daca termenul este mai scurt.

"Stampila de reorganizare pe termen lung nu face bine. Restucturarea nu trebuie sa dureze mai mult de un an pentru a avea succes, desi legea permite trei plus un an. Riscul de esec este mai mare daca procesul de restructurare dureaza mai mult", a mai spus Cionca.

In primele doua luni, circa 4.000 de firme au intrat in insolventa. In ultimii doi ani, numarul insolventelor a fost de circa 20.000 de firme de an.