Numarul cererilor de intrare in insolventa depuse de debitori se va reduce in acest an, deoarece cele mai multe companii in dificultate si-au rezolvat deja problemele in ultimii doi ani, in timp ce solicitarile creditorilor se vor mentine constante, estimeaza Casa de Insolventa Transilvania (CITR), conform Mediafax.
"In primele doua luni s-a inregistrat o scadere a numarului de insolvente cu 20%. Suntem in concordanta cu Statele Unite ale Americii, unde scaderea a fost de 8%. In ceea ce priveste evolutia in continuare, cantitativ numarul insolventelor se vor reduce in acest an, dar evolutia va fi diferita in functie de partile care depun cererile. Anul trecut, ponderrea cererilor era 50-50%, debitori- creditori (...) In acest an vom vedea o scadere a ratei cererilor debitorilor, dupa doi ani de criza in care o mare parte din companiile cu probleme s-au curatat sau au intrat in restructurare", a declarat Andrei Cionca (foto), managing partener CITR la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

El a aratat ca si firmele care nu intrat in reorganizare judiciara au trecut printr-o reorganizare extrajudiciara.

Cionca a explicat, de asemenea, ca numarul cererilor depuse de creditori se va mentine constant, in conditiile in care o cerere depusa astazi se discuta la inceputul anului viitor.

"Cererile creditorilor se vor mentine la nivelul din 2010, pentru ca acum se judeca cereri depuse in primul semestru din 2010", a precizat Cionca.

In opinia sa, in acest an va avea loc insa o schimbare in piata insolventei, in contextul revenirii economiei.

”Vom vedea, odata cu iesirea din criza, care companii au probleme structurale sau care au dificultati legate doar de criza. Foarte multe companii au probleme structurale, avand in vedere criza managementului din Romania", a afirmat reprezentantul CITR.

In ceea ce priveste durata unui proces de restructurare, Cionca a apreciat ca sansa de succes este mai ridicata daca termenul este mai scurt.

"Stampila de reorganizare pe termen lung nu face bine. Restucturarea nu trebuie sa dureze mai mult de un an pentru a avea succes, desi legea permite trei plus un an. Riscul de esec este mai mare daca procesul de restructurare dureaza mai mult", a mai spus Cionca.

In primele doua luni, circa 4.000 de firme au intrat in insolventa. In ultimii doi ani, numarul insolventelor a fost de circa 20.000 de firme de an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri