"Aproape toate companiile din Romania au luat masuri de restructurare. Doar 3% dintre companii nu au recurs la un astfel de proces. Comparativ cu restul lumii, procesele interne de restructurare au fost mai extinse in Romania si in regiune. Majoritatea companiilor planuiesc procese de restructurare care sa dureze sub un an, in timp ce numai 3% din managerii din Romania au planificat un proces de restructurare mai extins de 18 luni (la polul opus se inscrie Japonia, cu 44%)", se arata in studiul Restructurare 2010 prezentat de Codrut Pascu (foto), managing partner Roland Berger Strategy Consultants, la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

In Romania, ajustarea planurilor de afaceri (76%) si reducerea costurilor (81%) au fost principalele masuri implementate in timpul crizei de catre companii, acestea urmand sa-si pastreze importanta si in viitor, chiar daca accentul va cadea pe lansarea de initiative de crestere, concomitent cu o mai buna gestiune a creantelor.

Din studiu reiese, totodata, ca lichiditatea a fost generata in special prin masuri operationale, cele structurale fiind mai putin adoptate de companii.

Astfel, 94% dintre companii au recurs la o gestionate mai stricta a creantelor,71% la reducerea stocurilor, iar 76% la inghetarea investitiilor.

Pe de alta parte, doar 44% dintre firme au luat credite aditionale, in cazul a 34% au fost realizate majorari de capital de la actionarii existenti.

Citeste si:

In ceea ce priveste impactul crizei asupra finantarii, studiul Roland Berger arata ca Romania si regiunea Europei Centrale si de Est au fost cele mai afectate. Diminuarea si neacordarea unornoi linii de credit au fost resimtite mai puternic la noi in tara decat in alte parti", a declarat Pascu.

In acest sens, la intrebarea referitoare la sursele de finan?are pentru dezvoltarea viitoare a afacerii 75% au raspuns ca vor utiliza resurse proprii, 37% credite bancare aditionale, 30% majorari de capital de la actionari vechi, si 16% de la noi. Emisiunile de obligatiuni ar putea fi surse de finantare pentru doar 4% din companii.

In ECE, 56% dintre firme utilizeaza resurse proprii pentru dezvoltare si 36% credite.

"Aceste fonduri proprii sunt de o dimensiune destul de redusa pentru aspiratiile companiilor din Romania, de aceea vedem un business nou pentru banci sau alti jucatori pentru a sustine dezvoltarea afacerilor", a precizat Pascu.

Mai mult, in Romania lipsa finantarii adecvate reprezinta un obstacol important in calea dezvoltarii viitoare, considera companiile intervievate, in timp ce capacitatea de productie limitata sau forta de munca necorespunzatoare nu reprezinta bariere semnificative pe plan local.