Doar 3% dintre companiile din Romania nu au luat masuri de restructurare, iar cele care au trecut prin acest proces s-au axat mai ales pe reducerea costurilor si generarea de lichiditati, in prezent punandu-se din nou accent pe crestere, arata un studiu al companiei Roland Berger, citat de Mediafax.
"Aproape toate companiile din Romania au luat masuri de restructurare. Doar 3% dintre companii nu au recurs la un astfel de proces. Comparativ cu restul lumii, procesele interne de restructurare au fost mai extinse in Romania si in regiune. Majoritatea companiilor planuiesc procese de restructurare care sa dureze sub un an, in timp ce numai 3% din managerii din Romania au planificat un proces de restructurare mai extins de 18 luni (la polul opus se inscrie Japonia, cu 44%)", se arata in studiul Restructurare 2010 prezentat de Codrut Pascu (foto), managing partner Roland Berger Strategy Consultants, la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

In Romania, ajustarea planurilor de afaceri (76%) si reducerea costurilor (81%) au fost principalele masuri implementate in timpul crizei de catre companii, acestea urmand sa-si pastreze importanta si in viitor, chiar daca accentul va cadea pe lansarea de initiative de crestere, concomitent cu o mai buna gestiune a creantelor.

Din studiu reiese, totodata, ca lichiditatea a fost generata in special prin masuri operationale, cele structurale fiind mai putin adoptate de companii.

Astfel, 94% dintre companii au recurs la o gestionate mai stricta a creantelor,71% la reducerea stocurilor, iar 76% la inghetarea investitiilor.

Pe de alta parte, doar 44% dintre firme au luat credite aditionale, in cazul a 34% au fost realizate majorari de capital de la actionarii existenti.

In ceea ce priveste impactul crizei asupra finantarii, studiul Roland Berger arata ca Romania si regiunea Europei Centrale si de Est au fost cele mai afectate. Diminuarea si neacordarea unornoi linii de credit au fost resimtite mai puternic la noi in tara decat in alte parti", a declarat Pascu.

In acest sens, la intrebarea referitoare la sursele de finan?are pentru dezvoltarea viitoare a afacerii 75% au raspuns ca vor utiliza resurse proprii, 37% credite bancare aditionale, 30% majorari de capital de la actionari vechi, si 16% de la noi. Emisiunile de obligatiuni ar putea fi surse de finantare pentru doar 4% din companii.

In ECE, 56% dintre firme utilizeaza resurse proprii pentru dezvoltare si 36% credite.

"Aceste fonduri proprii sunt de o dimensiune destul de redusa pentru aspiratiile companiilor din Romania, de aceea vedem un business nou pentru banci sau alti jucatori pentru a sustine dezvoltarea afacerilor", a precizat Pascu.

Mai mult, in Romania lipsa finantarii adecvate reprezinta un obstacol important in calea dezvoltarii viitoare, considera companiile intervievate, in timp ce capacitatea de productie limitata sau forta de munca necorespunzatoare nu reprezinta bariere semnificative pe plan local.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri