“Nu suntem varianta mercurialului in perioada postcomunista. (…) Preturile trebuie sa semnaleze daca unele produse sunt mai rare, deci si mai valoroase”, a explicat Chiritoiu, intr-o conferinta de prezentare a rezultatelor autoritatii in 2010.

Declaratiile sale au fost facute in contextul in care scumpirea galopanta a carburantilor de la inceputul anului si pana in prezent au suscitat solicitari catre Consiliul Concurentei (CC) pentru a interveni. Autoritatea are in derulare, inca din 2005, o investigatie pe piata distributiei de carburanti, in cadrul careia sunt vizati toti marii jucatori din acest sector.

“Nu putem sa luam decizii fara dovezi palpabile ca acesti jucatori au anumite intelegeri”, a subliniat Chiritoiu, mentionand totodata ca investigatia de pe piata carburantilor ar putea fi finalizata in cursul acestui an.

Citeste si:

Pe parcursul lui 2010, CC a declansat un numar de 18 investigatii, de trei ori mai mult fata de 2009. CC a aplicat anul trecut cele mai mari amenzi din istoria sa, atat in termeni de procent din cifra de afaceri (9,2% in cazul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania - CECCAR), cat si ca valoare absoluta (103,3 milioane de lei pentru abuzul de pozitie dominanta al Companiei Nationale Posta Romana).

In total, CC a aplicat in 2010 amenzi in valoare de 132,5 milioane de lei (circa 31,5 mil. euro), fiind sanctionate 49 de firme si o asociatie pentru practici anticoncurentiale (CECCAR), dar si pentru furnizarea de de informatii inexacte (cazul Raiffeisen Bank). In 2009, valoarea amenzilor a fost de 8,7 milioane de lei (2,3 mil. euro).