In timp ce guvernantii mizeaza pe politica pasilor mici dar siguri in punerea in practica a planului de privatizare, mediul privat solicita fermitate si o strategie de anvergura cu evaluari de etapa.

Statul experimenteaza in prezent un plan de privatizare bazat pe pasi marunti, prin listarea unor pachete mici de actiuni.”Speram ca primul pas sa fie unul de succes. Ne propunem sa incadram aceasta actiune intr-un principiu al predicitibilitatii, astfel incat investitorii sa stie care sunt pasii urmatori. Toti investitorii trebuie sa fie atrasi de emulatia creata de aceste listari, a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Victor Vlad Cazana, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.

In replica, reprezententantii mediului de business prefera o strategie mai hotarata. “Dialogul pe tema privatizarilor este foarte patimas. Se vede lipsa de experienta politica. Pasii autoritatilor trebuie sa fie mari si fermi, prin evaluarea acestora prin consensuri de etapa”, afirma presedintele firmei de consultanta Capital Partners, Doru Lionachescu (foto).

In opinia sa, obiectivul privatizarilor nu trebuie sa fie protectia sociala, ci sa serveasca interesul public, de exemplu energia de calitate si ieftina. Bancherul de investitii sustine ca singura solutie realista de eficientizare a companiilor de stat este privatizarea. “Cei care se opun acestui proces sunt talibani. Argumentarea lor antiprivatizare este specifica anilor '90. Este deplasat sa mai discutam acum pe aceste coordonate".

Potrivit lui Doru Lionachescu, o privatizare trebuie insotita de reglementari, iar rolul statului nu este acela de a detine domenii pe care nu le intelege. El a argumentat ca tot ce functioneaza in Romania, fie ca este vorba de presa, telecom sau companii de ridicare a gunoiului, apartine domeniului privat. “Exista foarte putine exemple de privatizari nereusite. Chiar si in China 95% dintre companii sunt private”.

Manageri privati, in companiile de stat?


Ministerul Economiei are in plan lansarea unui "proiect pilot" de management privat la companii din subordinea institutiei, potrivit lui Victor Vlad Cazana. "Avem nevoie de management performant. Un pas este privatizarea managementului, in primul rand cu titlu experimental in unele societati”.

Elanul guvernantilor este taiat insa de reprezentantii sectorului privat care considera discutia despre manageri privati performanti la companiile de stat. “Venim dupa o experienta de 21 de ani in care nu am fost capabili sa inlocuim managerii ineficienti, cum putem sa ne asteptam ca pe un orizont scurt de timp sa aducem manageri performanti? Avem un exemplu de management privat pe domeniul public la SIF-uri, insa unde este performanta? SIF-urile sunt un exemplu tipic de management dezastruos. La SIF-uri este un exemplu elocvent de paliativ, o struto-camila", a spus Lionachescu.

Managerul de fond al Fondului Proprietatea (FP), Greg Konieczny, considera conceptul "management privat" ca fiind prea vag. "Ce inseamna a privatiza managementul? Am intrebat, dar nimeni nu mi-a raspuns. Nu am intalnit aceasta exprimare in alte tari. Este greu sa gasesti manageri care au stat in functie in Romania mai mult de doi ani”.

In opinia lui Greg Konieczny, masurile care trebuie luate pentru eficientizarea companiilor de stat sunt managementul profesionist, guvernanta corporativa, oferte publice pentru listarea la bursa, prin care companiile sa atraga fonduri pentru investitii.

Ideea managerilor privati in companiile de stat a fost dezbatuta recent intr-un articol wall-street.ro. Vezi aici ce avantaje ori dezavantaje ar aduce insa managementul privat intr-o companie de stat?

Cum comentati? Cum ar trebui reorganizate companiile pe care statul le are in administrare? Credeti ca ar fi mai eficient un management privat pentru companiile de stat?


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri