"Piata carburantilor din Romania este una libera, parte a pietei unice europene. Intr-o astfel de piata, pretul este determinat de cerere si oferta, fara a fi influentat prin interventii administrative", sustin oficialii OMV Petrom.

Reprezentantii companiei adauga ca, in cadrul pietei, activitatea companiei se desfasoara cu respectarea legislatiei romanesti si europene in vigoare, inclusiv cu respectarea unei piete concurentiale.

Raspunsul OMV Petrom vine in contextul in care Iulian Iancu a declarat ca Executivul ar putea lua sa ia decizia de inghetare a preturilor la pompa, asa cum s-a intamplat in Bulgaria.

Daca Executivul ar lua decizia inghetarii preturilor, iar aceasta va fi impusa de Parlament, atunci Petrom "nu se va opune", a declarat Iancu.

Citeste si:

Iulian Iancu a mai anuntat ca parlamentarii au format o comisie pentru anchetarea OMV Petrom in ceea ce priveste modul de calculare a preturilor la carburanti in perioada de dupa privatizarea companiei. Ancheta ar putea fi extinsa la nivelul tuturor jucatorilor din sectorul distributiei de carburanti.

La sfarsitul saptamanii trecute, cel mai scump sortiment de benzina a depasit pragul de 6 lei/litru, in conditiile in care OMV Petrom si Rompetrol – primele doua mari companii petroliere de pe piata romaneasca – au aplicat o majorare a preturilor cu 9 bani/litru. La inceputul acestei saptamani, si LukOil a scumpit carburantii tot cu 9 bani/litru, dar in doua etape.

Principalii distribuitori de carburanti de pe piata locala sunt OMV Petrom, Rompetrol, LukOil si MOL.

Compania OMV Petrom, controlata de compania austriaca OMV, este cel mai mare producator de titei si gaze naturale din Europa de Sud-Est. Pe piata de distributie a produselor petroliere, Petrom este prezent in Romania prin 800 de statii, operate sub brandurile Petrom si OMV.