Comisia Europeana a solicitat, la inceputul lunii curente, ca Romania sa isi alinieze legislatia nationala privind preturile reglementate la energie pentru consumatorii finali la normele comunitare.

Autoritatile romane au un termen de doua luni pentru a-si indeplini obligatiile, iar in caz contrar Comisia poate deferi cazul Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

“Membrii ACUE au atras atentia in mod repetat autoritatilor romane ca tergiverseaza aplicarea directivelor europene pentru sectorul energetic, asumate inca din 2007. Mai mult, ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – n. red.) nu aplica nici actuala metodologie in vigoare, generand astfel operatorilor de pe piata costuri neacoperite de sute de milioane de euro”, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de asociatie.

Potrivit acestuia, desi reglementrile actuala si preturile la energie par sa fie in beneficiul consumatorilor casnici, tarifele sunt mentinute la un nivel scazut in mod artificial, fara ca acestea sa reflecte realitatea economica.

“Preturile ar trebui sa fie stabilite dupa principiul cererii si ofertei, iar ANRE ar trebui sa poata lua in mod independent masurile necesare pentru a asigura protejarea consumatorilor casnici cu adevarat vulnerabili”, mai arata ACUE.

Citeste si:

Furnizorii de gaze naturale au solicitat autoritatii majorarea preturilor pentru consumatorii finali cu 25% pe parcursul acestui an, pentru acoperirea pierderilor inregistrate ca urmare a diferentelor intre tarifele reglementate si costurile achizitiei de gaze din import.

In prezent, tariful gazelor interne este de 2,5 ori mai mic fata de cel pentru gazele de import, de circa 400 de dolari pentru mia de metri cubi.

Romania urmeaza sa elimine preturile reglementate la gazele naturale si la energia electrica, un calendar in acest sens urmand a fi stabilit pana in toamna anului curent. Calendarul de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si la gaze va fi implementat in perioada 2013-2015, potrivit declaratiilor premierului Emil Boc din luna februarie.

Din ACUE fac parte E.ON Romania, Enel Romania, CEZ Romania, GDF Suez Energy Romania - Distrigaz Sud Retetele Electrica, iar membri afiliati sunt RWE Power Romania, CONGAZ si Wirom Gas.