Grupul german Meffert, unul dintre cei mai importanti producatori de vopsea din Europa, cu afaceri anuale de 285 de milioane de euro, s-a reintors pe piata locala cu brandul de vopsea Dufa si mizeaza pe afaceri de 3,5 milioane de euro in 2011.
Fondul de investitii american Advent International a cumparat in 2005 facilitatile de productie de vopsea detinute de trioul Meffert - Marius Ivan – Liviu Stan pe piata locala, pentru circa 20 de milioane de euro. De asemenea, Advent a inchiriat de la grupul german brandul Dufa, pentru o perioada de cinci ani.

“In luna august a anului trecut a expirat intelegerea de utilizare a brandului Dufa de catre Advent. Impreuna cu ceilalti asociati am facut un studiu si am constatat ca notorietatea Dufa este inca foarte mare. Astfel, am profitat de oportunitatea foarte puternica existenta pe piata”, spune Liviu Stan (foto stanga), managing partner al Dufa Tec, companie care readuce produsele grupului german pe piata locala.

Pentru a se pregati pentru momentul 2010, fondul de investitii a inceput sa promoveze la scurt timp dupa tranzactie denumirea Deutek, sub care activeaza pe piata fosta companie Dufa Romania.

Grupul german detine 40% din noua firma creata, iar Liviu Stan si Irinel Gheorghe au cate 30%. Inainte de vanzare, Meffert avea 50%, omul de afaceri Marius Ivan – 40%, iar Liviu Stan – 10%.

“Am revenit in Romania pentru ca suntem convinsi ca sectorul constructiilor va inregistra o crestere in perioada urmatoare si am decis ca nu trebuie sa asteptam, putand profita de revenirea cererii de materiale de constructii”, afirma Dieter Meffert (foto centru), CEO al grupului german.

Dufa Tec a inceput sa vanda vopsea inca de la jumatatea lunii august 2010, iar pana la sfarsitul anului a reusit sa comercializeze produse in valoare de circa 550.000 de milioane de euro. Pentru 2011, primul an complet de functionare, actionarii si-au bugetat o cifra de afaceri de 3,5 milioane de euro.

Planurile companiei prevad extinderea operatiunilor de pe piata locala printr-o achizitie sau printr-un proiect propriu de investitii.

“Urmatorul pas pe care o sa-l facem in Romania va include o capacitate de productie. Stim ca s-a investit mult pana in 2008 in capacitati de productie, poate dublu fata de ceea ce poata sa absoarba piata din Romania. La momentul respectiv, daca ne va conveni din punct de vedere tehnologic, poate facem o achizitie, sau vom investi intr-o unitate noua. Lucrurile se schimba foarte repede in Romania si peste un an vom putea da un raspuns. In general, treci la productie cand dezvolti niste volume”, spune Liviu Stan.

Dieter Meffert adauga ca o tinta de vanzari de la care se poate discuta despre investitie este de 5.000 de tone. Pasul in ceea ce priveste productia va fi anuntat peste un an.

“Acum poti cumpara mai ieftin decat in 2005, cand am vandut noi. Cand cumperi ceva, achizitionezi businessul la momentul actual si un business plan pe 3-5 ani. In conditiile actuale de piata din Romania, nu stiu cine mai poate face planuri pe cinci ani”, mentioneaza Stan.
El evalueaza piata locala de vopsele la 160 – 180 de milioane de euro in valoare si la 700.000 de tone anual, din punct de vedere al capacitatii totale de productie instalata.

“Sper ca in 2011 sa ramana la fel si sa nu cada, avand in vedere ca piata din Romania este una a renovarilor. In Romania este nevoie de doua milioane de locuinte. Dar cum oamenii nu au bani sa-si cumpere si nici ce sa cumpere, nu au alta solutie decat sa le renoveze pe cele existente. Sa ne gandim doar la tinerii care sunt nevoiti sa locuiasca impreuna cu parintii si care isi doresc altceva”, declara Stan.

Actionarii au investit sub in milion de euro pana in prezent in promovarea companiei. Dufa Tec comercializeaza produsele in aproximativ 1.800 de magazine de retail traditional si si-a propus ca pana la jumatatea anului sa fie prezenta in 2.500 de locatii, dintr-un total estimat de 4.500 de unitati la nivel national.

De asemenea, firma este prezenta si in cadrul retelelor de bricolaj Ambient si Hornbach.

“Suntem in negocieri cu toate lanturile de Do-It-Yourself de pe piata locala, dar nu vom accepta sa fim prezenti in orice fel de conditii”, spune Irinel Gheorghe (foto dreapta), managing partner Dufa Tec.

Gheorghe, care va deservi activitatea de vanzari si logistica a companiei, detine si distribuitorul de materiale de constructii Sipex Ploiesti, cu afaceri de 16,5 milioane de euro in 2009 si un profit net de aproximativ 240.000 de euro.

Dupa vanzararea Dufa Romania, in urma careia a incasat circa doua milioane de euro, Liviu Stan a investit un milion de euro in domeniul rezidential.

Grupul Meffert, detinut de familia Meffert, are peste 1.200 de angajati la nivel global si detine 11 unitati de productie, dintre care sase in Germania, tara din care exporta in Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri