"Tarancuta odihnindu-se" de Nicolae Grigorescu, piesa centrala a Licitatiei de Postmodernism si Contemporana a fost adjudecata cu suma de 270.000 euro (care avea o valoare estimata la 150.000 – 250.000 euro), devenind cea mai scumpa lucrare de arta vanduta in Romania si cea de-a treia lucrare care depaseste, in acest an, pragul psihologic de 200.000 euro.
Licitatia de Art-Nouveau si Romantism a fost bogata in momente captivante. Inca de la inceput, opera "Culegatorii de cartofi" de Camil Ressu, a fost adjudecata pentru suma de 18.000 euro, limita maxima a intervalului estimativ, dupa ce a fost disputata de patru participanti, toti prin telefon. O vanzare semnificativa a fost cea a picturii "Crini imperiali" de Nicolae Tonitza, pentru care ciocanul de licitatie a cazut la valoarea de 30.000 euro, la mijlocul intervalului estimat (25.000 - 35.000 euro).

Opera de importanta majora in istoria picturii romanesti, "Tarancuta odihnindu-se" de Nicolae Grigorescu, – reprezentand unul dintre cele mai incantatoare figuri feminine, intr-o compozitie de influenta romantica – a fost adjudecata cu suma de 270.000 euro, devenind cea mai scumpa lucrare de arta vanduta in Romania si cea de-a treia lucrare care depaseste, in acest an, pragul psihologic de 200.000 euro.

Clasamentul celor mai importante vanzari de arta din tara este astfel dominat de Nicolae Grigorescu, care ocupa primele patru pozitii. Cumparatorul, care a licitat printr-un reprezentant aflat in sala, este un investitor roman cu interese recente dar consistente in bursa pietei de arta, care doreste sa ramana anonim.

Prima licitatie Artmark dedicata exclusiv ultimelor cinci decenii de arta romaneasca, cu accent pe lucrarile artistilor din noua generatie, a adunat un numar mare de investitori tineri si colectionari cu viziune. Acestia, informati cu privire la perspectivele de crestere a cotatiilor artistilor tineri – unii dintre ei afirmati sau pe cale de a deveni cunoscuti pe plan international – au achizitionat 77% dintre cele 95 de loturi ale licitatiei.

"Constructia pietei de arta contemporana, aflata abia la inceput, a facut un pas considerabil odata cu aceasta licitatie. Pretul maxim oferit in licitatie pentru o lucrare a unui artist tanar a urcat de la 5.500 euro - performanta la care ajunsese in Licitatia de Toamna 2010 - la 35.000 euro. Mai departe, este nevoie de determinare, strategii pe termen lung, profesionalism, responsabilitate si colaborare intre toti jucatorii de pe piata, pentru ca ea sa devina functionala si sa sustina un mediu artistic valoros pe plan international", a declarat Manuela Plapcianu, CEO al Casei de Licitatii Artmark.

Licitatia de Art-Nouveau si Romantism

Totalul vanzarilor: 406.450 euro
Rata de adjudecare: 100% din numarul loturilor
Numarul de loturi oferite: 27
Loturi adjudecate: 27

Cele mai ridicate valori atinse:

1. Nicolae Grigorescu, "Tarancuta odihnindu-se", 270.000 euro
2. Nicolae Tonitza, "Crini imperiali", 30.000 euro
3. Camil Ressu, "Culegatorii de cartofi", 18.000 euro

Cele mai semnificative recorduri de autor:

1. Nicolae Grigorescu, "Tarancuta odihnindu-se", 270.000 euro

Licitatia de Postmodernism si Contemporana

Totalul vanzarilor: 234.655 euro
Rata de adjudecare: 77% din numarul loturilor
Numarul de loturi oferite: 95
Loturi adjudecate: 73

Cele mai ridicate valori atinse:

1. Alexandru Bunescu, "Printesa", 35.000 euro
2. Alexandru Ciucurencu, "Peisaj albastru", 16.500 euro
3. Corneliu Baba, "Enescu", 16.000 euro

Cele mai semnificative recorduri de autor:

1. Alexandru Bunescu, "Printesa", 35.000 euro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri