Versiunea Codului Muncii aflata in vigoare pana la sfarsitul lunii, care a suferit din 2003 si pana acum 28 de modificari substantiale, este rigida si stricta, considera Dan Dascalu, partener al casei de avocatura D&B David si Baias.
“Codul Muncii adoptat in 2003 este unul destul de rigid si strict, iar instantele de judecata au avut tendinta de a da dreptate partii mai slabe. Am vazut concedieri in deplina legalitate si instante de judecata care au intervenit si le-au anulat, dupa ce au considerat ca erau prea dure”, le-a spus Dascalu (foto) celor circa 180 de specialisti in resurse umane care au platit, in total, peste 70.000 de lei (17.000) de euro pentru a fi prezenti la o conferinta organizata de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania, care a tratat modificarile operate in noul Cod al Muncii, act care va intra in vigoare la 30 aprilie.

El spera ca noile modificari operate in Codul Muncii sa aiba un impact benefic asupra pietei muncii.

“Accentul nu ar trebui pus pe angajatori, ci pe flexibilizare”, a mentionat Dascalu.

Totodata, Peter de Ruiter, partener in cadrul PwC Romania si liderul departamentului de consultanta fiscal si juridica al companiei, este de parere ca efectele noului Cod al Muncii se vor vedea abia dupa un an.

“Un impact major al noilor modificari legislative asupra pietei muncii se va vedea abia peste trei ani. Cred insa ca ceea ce a fost mai greu pe piata muncii a trecut. Exista semne de imbunatatire, iar companiile incep sa faca angajari, chiar daca semnalele nu sunt unele puternice. In productie, IT si in domeniul productiei vom vedea destul de multe angajari. Se vor genera mai multe locuri de munca si pentru ca angajatorii vor putea concedia mai usor”, a explicat de Ruiter.

El a adaugat ca ar fi necesara o reducere a contributiilor sociale cu mai mult de doua puncte procentuale, asa cum se prevede in proiectul Strategiei fiscal – bugetare pentru 2012 – 2014.

“Reducerea contributiilor sociale este cruciala si acesta este urmatorul pas pe care trebuie sa-l ia autoritatile. Insa procentul mentionat nu este deloc suficient. De asemenea, sunt de parere ca acei oameni care au un salariu de 4-5 ori mai mare fata de castigul mediu pe economie nu ar trebui sa mai plateasca taxe”, a mentionat de Ruiter.

Se asteapta ca relaxarea fiscala care ar aparea ca urmare a scaderii contributiilor sociale sa contribuie la reducerea evaziunii pe piata muncii si la cresterea conformarii voluntare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri