Din totalul grupurilor de firme multinationale, 33 sunt controlate din Romania, iar 15.225 din strainatate. In categoria grupurilor multinationale au fost incluse si persoanele fizice straine, care controleaza cel putin doua intreprinderi din Romania.

In anul 2009, 24% din grupurile de intreprinderi identificate in Romania erau locale, iar 89% dintre acestea aveau doua sau trei societati.

Totodata, cel mai mare procent de grupuri de firme au ca activitate comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), industria prelucratoare (18%) si constructii (14%).

In ceea ce priveste grupurile romanesti, cele mai multe activeaza in comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (23%), industria prelucratoare (18%) si in constructii (13%).

In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de firme din Romania sunt controlate din Germania, Franta sau Austria.

Citeste si:

Rezultatele anului 2009 arata ca pe primul loc, in functie de ponderea numarului de salariati, se afla subgrupurile controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate in Germania (17%), pe locul doi sunt cele controlate din Franta (11%), in timp ce 9% din subgrupurile de intreprinderi sunt controlate din Austria.

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (8%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (5%) si in sectiunea informatii si comunicatii (2%).

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Franta domina in industria prelucratoare (5%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (2%) si in sectiunea intermedieri financiare si asigurari (1%).

In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Austria, 3% se regasesc in industria extractiva, 3% in sectiunea intermedieri financiare si asigurari si 2% in industria prelucratoare.