Numarul grupurilor de firme romanesti era in 2009 de 4.696, in timp ce cele de multinationale erau de peste trei ori mai multe, respectiv 15.258, din care majoritatea controlate din strainatate, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), preluate de Mediafax.
Din totalul grupurilor de firme multinationale, 33 sunt controlate din Romania, iar 15.225 din strainatate. In categoria grupurilor multinationale au fost incluse si persoanele fizice straine, care controleaza cel putin doua intreprinderi din Romania.

In anul 2009, 24% din grupurile de intreprinderi identificate in Romania erau locale, iar 89% dintre acestea aveau doua sau trei societati.

Totodata, cel mai mare procent de grupuri de firme au ca activitate comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (21%), industria prelucratoare (18%) si constructii (14%).

In ceea ce priveste grupurile romanesti, cele mai multe activeaza in comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (23%), industria prelucratoare (18%) si in constructii (13%).

In functie de ponderea numarului de salariati, majoritatea subgrupurilor de firme din Romania sunt controlate din Germania, Franta sau Austria.

Rezultatele anului 2009 arata ca pe primul loc, in functie de ponderea numarului de salariati, se afla subgrupurile controlate de persoane juridice sau persoane fizice situate in Germania (17%), pe locul doi sunt cele controlate din Franta (11%), in timp ce 9% din subgrupurile de intreprinderi sunt controlate din Austria.

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Germania predomina in industria prelucratoare (8%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (5%) si in sectiunea informatii si comunicatii (2%).

Subgrupurile de intreprinderi controlate din Franta domina in industria prelucratoare (5%), in sectiunea comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (2%) si in sectiunea intermedieri financiare si asigurari (1%).

In privinta subgrupurilor de intreprinderi controlate din Austria, 3% se regasesc in industria extractiva, 3% in sectiunea intermedieri financiare si asigurari si 2% in industria prelucratoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri