[Update] “Profi a stabilit cu Interfruct o relatie care consideram ca a fost clar in avantajul clientilor nostri, fara sa aduca prejudicii tertilor. Actiunile Profi si Interfruct nu au incalcat nicio prevedere din legislatia de concurenta, iar Consiliul Concurentei a ignorat probele aduse de noi in acest sens, atat pe parcursul investigatiilor, cat si in cadrul audierilor. Mai mult decat atat, Consiliul Concurentei a stabilit nivelul amenzii cu incalcarea propriilor reguli de determinare a sanctiunilor. De aceea, ne rezervam dreptul de a contesta aceasta decizie in justitie”, a declarat Pawel Musial, director general Profi Rom Food.

In urma investigatiei incepute in octombrie 2009, autoritatea de concurenta a constatat ca cele trei companii au incheiat o intelegere prin care furnizorul Interfruct stabilea preturile de vanzare la raft a legumelor si fructelor comercializate prin magazinele din reteaua Profi din Bucuresti, apartinand detailistilor Albinuta Shops si Profi Rom Food.

“Intelegerile privind fixarea preturilor reprezinta o serioasa abatere de la principiul liberei concurente pe piata. Practic, prin aceasta intelegere Albinuta Shops si Profi Rom Food nu au avut posibiliatea de a reduce preturile de revanzarea a legumelor si fructelor, ceea ce ar fi fost in beneficiul consumatorilor” a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Citeste si:

Intelegerea dintre Interfruct si Profi s-a derulat pe o perioada de un an, iar cea dintre Interfruct si Albinuta pe o perioada de 2 ani si au avut ca obiect legumele si fructele proaspete, cu exceptia bananelor.

Consiliul Concurentei a decis sanctionarea cu amenda a partilor implicate, astfel: Interfruct cu 1,8 milioane lei (aproximativ 400.000 euro), Albinuta Shops cu 2,6 milioane lei (aproximativ 600.000 euro) si Profi Rom Food cu 12,3 milioane lei (aproximativ 3 milioane euro).

In anul 2007, Albinuta Shops a fost achizitionata de Profi Rom Food. In 2010, compania Profi Rom Food a fost, la randul ei, achizitionata de Polish Gamma Group, din Luxemburg.