Planul de reorganizare al Stone Creek a fost aprobat

Creditorii companiei Mexxem, proprietarul magazinelor Stone Creek, aflata in insolventa din luna septembrie, au aprobat planul de reorganizare al societatii, care prevede printre altele schimbarea actionarului majoritar, reducerea costurilor si inchiderea magazinelor neprofitabile.

Planul a fost aprobat prin votul tuturor celor cinci grupe de creditori, potrivit Casei de Insolventa Transilvania (CITR), administratorul judiciar al Mexxem.

"Aprobarea planului de reorganizare reprezinta unul dintre pasii finali inaintea iesirii din insolventa", a declarat Nicolae Rusu, Senior Partner CITR, managerul de proiect din partea administratorului judiciar.

Potrivit planului de origanizare, Sicam Beheer BV, actionarul majoritar al Alpina Shoe Production, va redeveni actionar majoritar indirect al companiei Mexxem Cluj, proprietarul magazinelor Stone Creek, prin conversia in parti sociale a unei datorii si un aport de capital de 650.000 euro.

Alpina Shoe Production este un furnizor al companiei Mexxem Cluj.

In fapt, ambele companii au avut initial acelasi actionar majoritar direct si indirect, compania Sicam Beheer BV, inregistrata in Olanda, si sunt in continuare reprezentate si administrate de cetateanul olandez Camille Vincent Braspenning.

Astfel, odata cu aplicarea planului de reorganizare, respectiv din luna iunie, 38% din creanta Alpina Shoe Production va fi transformata in parti sociale in cuantum de 879.156,70 lei, echivalentul a 210.000 euro.

"Acest creditor este inclus in categoria creditorilor indispensabili conform art. 96 alin. 1 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei. In aceste conditii Alpina Shoe Production va deveni asociat cu Mexxem Europe BV in structura de asociere a Mexxem SRL", se spune in planul de reorganizare.

Alpina Shoe se angajeaza ca in primii doi ani sa aduca aport la capital in suma de 650.000 de euro, iar dupa aceste operatiuni va detine 56,75% din capitalul Mexxem Cluj.

In urma cu doi ani, Mexxem Europe a cesionat 97% din Mexxem Srl de la Sicam Beheer BV, Alpina Shoe Production, Delves Olanda si o persoana fizica. Mexxem a acumulat pana in prezent datorii in valoare de aproximativ 40 milioane de lei. De asemenea, planul de reorganizare al companiei vizeaza reducerea costurilor si inchiderea magazinelor neprofitabile.

Scaderea costurilor societatii se bazeaza pe dimuarea costurilor salariale, a celor logistice, renegocierea chiriilor, reducerea spatiilor de vanzare, precum si inchiderea magazinelor neprofitabile.

Compania cu capital romanesc Mexxem a fost infiintata in 1995. In intervalul 2001-2007, Mexxem a deschis 41 de unitati, iar la data inceperii procedurii insolventei, in septembrie 2010, isi desfasura activitatea prin 24 puncte de lucru, majoritatea sub brandul Stone Creek, avand 236 de angajati.
Ulterior, reteaua de magazine Srone Creek a fost redusa la 20 de unitati, fiind disponibilizate 50 de persoane.

"Pentru anul 2011, Mexxem vizeaza deschiderea unui magazin, dar si inchiderea probabila a inca doua magazine, avand ca efect reducerea costurilor cu salariile si chiriile", potrivit CITR.

De asemenea, compania isi propune sa deschida trei magazine in 2012 si doua unitati in 2013.
Potrivit CITR, printre principalele cauze care au dus la intrarea in insolventa se numara gestionarea inadecvata a structurii de costuri, rotatia scazuta a stocurilor, lichiditatea scazuta si blocajul financiar sustinut si de contextul economic nefavorabil.

Cifra de afaceri a companiei a scazut in ultimii ani de la 73,5 milioane de lei in 2007 la 36,7 milioane de lei in 2010.

"Pentru anul in curs, s-a estimat o reducere a vanzarilor cu aproximativ 15% mai mici decat in anul anterior, tinand cont de restrangerea retelei operata in partea a doua a anului 2010, precum si de trendul general al pietei de retail, pentru care nu se estimeaza o revigorare a cererii solvabile pe termen scurt. Pentru perioada 2012 – 2015 s-a estimat o crestere moderata a cifrei de afaceri, in medie cu 7% pe an, crestere asteptata ca urmare a revirimentului cererii si eventual, pe seama unei extinderi teritoriale", potrivit CITR.

Planul urmeaza sa fie confirmat de catre judecatorul sindic.

Compania Mexxem va derula planul de reorganizare pe o perioada de trei ani, cu posibilitate de prelungire cu inca 12 luni.

Mexxem are unitati sub trei branduri, Stone Creek, Fr33zone si Puma Store si detine o unitate de tip outlet. Principalele branduri comercializate sunt Puma, Lacoste, Wrangler, Lee si Crocs.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri