Producatorii de medicamente au mentinut pe linia de plutire piata farmaceutica romaneasca in conditiile in care intarzierea efectuarii platilor a generat datorii scadente la sfarsit de an 2010 in valoare de 4,5 miliarde de lei, potrivit lui Franz Zinsberger, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
“In prezent, platile se fac dupa 11 luni, iar aceasta intarziere este o mare problema pentru companiile farma pentru ca ele trebuie sa gaseasca solutii de finantare care sa acopere aceasta perioada. […] Afacerile in Romania sunt mai riscante si este mai costisitor sa le finantezi in comparatie cu cele din alte tari, precum Germania, acolo unde platile se fac la 30-60 zile”, a explicat Franz Zinsberger (foto), presedintele ARPIM, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Valoarea totala a datoriilor scadente la sfarsit de 2010 poate fi si mai mare de 4,5 miliarde de lei, in contextul in care unele retete de anul trecut inca se mai afla in sertarele farmaciilor, fiind refuzate de casele judetene de sanatate din lipsa de fonduri.

In luna august 2010, arieratele catre sectorul farmaceutic valorau 3 miliarde de lei. In luna septembrie, ca urmare a conditiilor impuse de Fondul Monetar International (FMI), statul a platit doua miliarde de lei pentru stingerea arieratelor acumulate in sectorul sanitar. Statul platea furnizorii pentru medicamentele in regim de compensare sau de gratuitate cu o intarziere de 300 de zile, ceea ce a provocat un adevarat blocaj in lant.

Recuperarea greoaie a creantelor din piata i-ar putea determina pe producatorii farmaceutici sa-si limiteze numarul de medicamente comercializate pe piata romaneasca, adauga Zinsberger.

Fenomenul de limitare a accesului pacientilor la medicamente este deja prezent in piata, iar asta din cauza exporturilor paralele. In prezent, medicamentele din Romania sunt printre cele mai ieftine din Uniunea Europeana, devenind astfel tinta distribuitorilor tentati sa le exporte catre state unde preturile sunt mai mari.

Franz Zinsberger spune ca desi nu detine informatii oficiale, estimarile ARPIM merg spre o valoare de 15-20% a comertului paralel din totalul pietei farmaceutice cifrate 9,6 miliarde de lei in 2010.

Din Romania, medicamentele merg spre state ca Germania, Danemarca si Marea Britanie, acolo unde preturile sunt mai mari. La medicamente, o diferenta de 15% de pret este un argument suficient pentru distribuitor de a face exporturi paralele.

Comertul paralel este legat si are un efect pozitiv asupra concurentei, dar odata cu intensificarea lui creste si riscul ca pacientilor romani sa li se limiteze accesul la anumite medicamente. In plus, exporturile paralele afecteaza si previziunile companiilor privind cererea si productia intr-o anumita tara.

Franz Zinsberger spune ca piata farmaceutica din Romania este pe cat de reglementata, pe atat de impredictibila. “Cand am venit aici in 2008, a trebuit sa ma obisnuesc cu un mediu mai putin predictibil si mai putin stabil. Cred ca un prim pas (spre eficientizarea cheltuielilor - n. red.) este eliminarea fraudelor si coruptiei pentru ca orice leu care nu se duce unde trebuie poate sa coste vieti si sa afecteze calitatea traiului in general”, mai puncteaza reprezentantul ARPIM.

In privinta evolutiei pietei farmaceutice, Zinsberger considera ca subfinantarea sistemului sanitar va fi principalul factor care va duce la o diminuare semnificativa a ritmului de crestere in sectorul farmaceutic.

“Am avut in trecut cresteri mari ale pietei farma in conditiile in care a existat si inca exista un ecart intre nivelul cheltuielilor pentru sanatate in Romania si cele din Europa de Vest. Ceea ce observam acum, in perspectiva anului 2011, este ca aceasta crestere se va diminua semnificativ, ceea ce inseamna ca ecartul va ramane la fel de mare sau chiar se va mari”, explica managerul.

Compania de cercetare IMS Health estimeaza pentru anul acesta un avans de 7,4% al pietei farmaceutice, un ritm cu mult redus fata de cel inregistrat in 2010, de 19%.

ARPIM este o organizatie profesionala care reuneste reprezentantele din Romania ale principalelor companii farmaceutice internationale ale caror produse sunt rodul activitatii proprii de cercetare si dezvoltare. Cele mai mari companii care fac parte din ARPIM sunt AstraZeneca, Bayer, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Merck Sharp & Dohme, Novartis, Pfizer si Sanofi-Aventis.

Franz Zinsberger
a fost numit la conducerea asociatiei la 1 aprilie anul curent. El este si seful companiei locale a producatorului de medicamente Boehringer Ingelheim.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri