Trei companii din Turcia fac demersuri pentru construirea de spitale private in Romania, dintre care unul specializat in tratarea cancerului, insa finalizarea acestor investitii ar putea fi impiedicata de nerecunoasterea reciproca a diplomelor medicilor, conform Mediafax.
"Exista interes pentru domenii noi si as putea mentiona in primul rand investitii turce in domeniul sanatatii. Cel putin trei grupuri mari din Turcia studiaza posibilitatea construirii unor spitale iar anul trecut a fost deja inaugurat un spital deschis de turci, manageriat de catre turci. Un spital de ochi din Bucuresti", a declarat ambasadorul roman la Ankara, Ion Pascu.

Potrivit acestuia, una dintre companiile interesate este grupul Medicana, care se afla in discutii cu un partener de la Bucuresti in vederea identificarii unui teren pentru construirea unui spital. Unitatea medicala ar urma sa fie construita de catre o companie romaneasca iar managementul spitalului ar fi asigurat de experti turci.

"Este de asemenea un alt grup mare si care este prezent in Romania. Ei au cumparat un teren si o cladire si doresc sa construiasca un spital pentru cancer. Au construit o mica fabricuta pentru producerea unui reactiv folosit in tratamentul sau depistarea cancerului. Si de asemenea ei sunt in discutii chiar cu Spitalul municipal din Bucuresti pentru construirea unei clinici tot pentru depistarea si tratarea cancerului. Mai exista si o firma mare de la Istanbul care pregateste un studiu. Ne-au cerut sprijin", a spus ambasadorul.

El a atras atentia ca aceste potentiale investitii ar putea sa fie impiedicate de nerecunoasterea reciproca a diplomelor medicilor de catre Romania si Turcia.

"S-au facut demersuri. MAE a contactat deja Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si suntem in discutii pentru pregatirea unui acord. Dar v-am spus care cred ca va fi piedica incheierii unui astfel de acord: faptul ca ei, la randul lor, nu recunosc diplomele altor medici", a spus ambasadorul.

Pe de alta parte, Pascu a subliniat ca nivelul investitiilor turce in Romania este unul ridicat, dar si ca balanta schimburilor comerciale este favorabila Romaniei.

"In primul rand, as dori sa va spun ca relatiile economice reprezinta una dintre componentele majore ale relatiei bilaterale. Ele se caracterizeaza prin schimburi comerciale considerabile si un volum mare de investitii turce in Romania. In 2008, schimburile comerciale s-au ridicat la 7,3 miliarde de dolari. Au avut o scadere in 2009 din cauza efectelor crizei economice din Romania si din Turcia iar anul trecut au crescut ajungand la peste 6 miliarde de dolari, cu o crestere considerabila a exporturilor noastre, avand astfel in prezent si o balanta comerciala in favoarea Romaniei. Anul acesta sunt toate premisele, mai ales dupa cum arata cifrele pe primele trei luni, ca schimburile comerciale sa reajunga la nivelul anului 2008", a spus el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri