Compania Prio Foods, parte a grupului portughez Martifer, a inaugurat la mijlocul acestei saptamani o unitate de extractie de uleiuri vegetale in localitatea Lehliu-Gara, judetul Calarasi, in urma unei investitii cifrate la 93 milioane de euro.

Fabrica, a carei constructie a inceput acum doi ani si jumatate, are o capacitate de productie de 316.000 de tone de ulei si 340.000 tone de srot, volum echivalent cu un ritm de activitate de 8.000 de ore pe an, potrivit informatiilor oficialilor companiei.

Unitatea de productie, Prio Extractie, foloseste seminte de soia, rapita si de floarea-soarelui pentru a fabrica ulei vegetal ce poate fi folosit in scop industrial sau alimentar.

"Am inceput operatiunile la Lehliu in 2005 prin fabrica de productie de biodiesel si credem in continuare in potentialul acestei zone, Romania fiind un punct strategic de dezvoltare pentru compania noastra", a declarat Carlos Martins, presedinte al Consiliului de Administratie al Prio Foods.

Fabrica este compusa din 15 silozuri verticale, cu o capacitate de stocare individuala de 10.000 metri cubi, si doua laboratoare de analiza si procesare a semintelor. In prezent, la unitatea din Lehliu lucreaza 90 de angajati, urmand ca numarul acestora sa creasca la 200.

Unitatea de extractie reprezinta cel mai mare proiect de tip greenfield (de la zero) de la inceputul anului si pana acum, conform estimarilor oficialilor Prio Foods.

"In sectorul productiei de ulei vegetal, Prio Extractie detine locul intai ca volum al investitiei in Europa de Sud-Est si locul doi la nivelul intregii Europe", se mai arata in comunicat.

In Romania, grupul Martifer are 500 de angajati. Martifer are operatiuni in sectorul agricol, al constructiilor si al productiei de energie din surse regenerabile.

Citeste mai multe detalii despre fabrica din Lehliu-Gara, precum si despre planurile de afaceri ale portughezilor in Romania, in articolul:

Cum vor portughezii de la Martifer sa faca 500 mil. euro din semintele romanestiMai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Fabrica Solina, distrusa de incendiu, era asigurata la Omniasig