Piata farmaceutica locala ar putea inregistra o crestere exploziva daca cheltuielile pe cap de locuitor ar ajunge la nivelul celorlalte tari din Europa, a declarat Claudio Albrecht, CEO-ul companiei islandeze Actavis, cel de-al patrulea mare producator de medicamente generice la nivel mondial.
"Cred ca piata romaneasca va creste cu 8-10%, dar nu acesta este ritmul in care ar trebui sa se majoreze. Daca cheltuielile ar ajunge la nivelul celor din alte tari europene, piata ar exploda. Piata are potential sa se dubleze in doi-trei ani, dar doar daca banii ar fi disponibili", a explicat Claudio Albrecht (foto), intr-o intalnire cu reprezentanti ai presei din Romania, la deschiderea noului sediu din Zug, Elvetia.

Anul acesta, statul aloca mai putin de 250 de euro pe cap de locuitor pentru cheltuilile cu sanatatea, o suma care ne plaseaza la nivelul statelor africane, cu mult sub tarile vestice, acolo unde sumele sunt de peste zece ori mai mari.

CEO-ul Actavis a spus ca piata romaneasca are un "potential urias", avand in vedere si populatia, dar ca marea problema a sectorului farmaceutic va fi recuperarea datoriilor statului catre companiile farmaceutice. In prezent, termenele de plata depasesc 300 de zile, pe cand in statele vest europene maximul este de 60 de zile.

In primele trei luni ale anului curent, piata farmaceutica a inregistrat un avans de 5,6%, pana la 637 milioane de euro, potrivit firmei de cercetare IMS Health. Estimarile pentru intregul an depind de evolutia situatiei creantelor din piata, dar jucatorii din piata merg pe un scenariu al unei cresteri de circa 5%. Anul trecut, valoarea medicamentelor vandute in Romania s-a ridicat la 2,28 miliarde de euro, un avans de 19% fata de 2009, peste asteptarile analistilor.

"Fiind puternici in zona de oncologie, (plata intarziata - n. red.) nu este o situatia foarte placuta. Am putea face afaceri mai mari daca am primi banii mai repede", a punctat Albrecht.

Legat de fabrica de oncologice detinuta in Bucuresti, CEO-ul grupului islandez a precizat ca sunt programate investitii pentru productia de oncologice orale, dar si pentru lansarea de noi medicamente pe piata locala, dintre care unele vor fi din arii terapeutice precum cardiovascular si sistem nervos central.

"Cu siguranta avem un plan si cu siguranta vrem sa crestem (cifra de afaceri - n. red.). Vrem sa crestem anual cu 15-20%, pentru ca plecam de la o baza foarte joasa, mai ales in segmentul produselor care nu sunt incluse in aria oncologiei", a detaliat executivul.

Intrebat de interesul pentru eventuale achizitii pe piata romaneasca, Claudio Albrecht a raspuns ca "daca vor aparea oportunitati, le vom analiza", fara a oferi alte detalii.

Actavis detine in Romania fabrica de medicamente oncologice (anticancer) Sindan Pharma din Bucuresti, preluata in 2006 contra sumei de 177 de milioane de dolari de la antreprenorul local Dan Stoicescu.

In prezent, Actavis Romania (Sindan Pharma si Sales & Marketing) numara 400 de angajati, dintre care 20% reprezinta forta de vanzari. Numarul total de produse aflate in portofoliul Actavis Romania este de circa 140 (64 de molecule). Actavis Romania a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 93 de milioane de euro, incluzand exporturile, in scadere cu 8% fata de anul precedent. Fabrica din Bucuresti exporta in peste 55 de state.

Nou sediu in capitala mica a marilor afaceri ale lumii

Grupul islandez, controlat Björgólfur Thor Björgólfsson, unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii, a inagurat saptamana aceasta sediul din orasul Zug, Elvetia, in urma unei investitii totale de 5 milioane de euro pentru amenejarea unei cladiri inchiriate cu o suprafata de 4.000 metri patrati (dispusi pe sase etaje). In cadrul sediului lucreaza in prezent 100 de angajati de diferite nationalitati, numarul lor urmand sa creasca la 150 pana august.

"Am ales Elvetia pentru ca se afla in centrul Europei si are conexiuni aeriene excelente catre toate pietele unde trebuie sa ajungem", a explicat CEO-ul Actavis, precizand ca celelalte tari luate in considerare in alegerea noului sediu au fost Danemarca, Olanda si Mare Britanie. In plus, in micul oras se afla deja sediile a mari companii din domeniul biotehnologiei, precum si al cercetarii-dezvoltarii farmaceutice.

Decizia de mutare a sediului la Zug, un mic oras cu 26.000 de locuitori, capitala a cantonului cu acelasi nume, a fost luata avand in vedere apropierea fata de aeroportul din Zurich (mai putin de o ora de mers cu masina), de o importanta secundara fiind si practica taxelor mici.
Scutirile de taxe (impozitul pe profit poate ajunge la 9-10%), precum si pozitia in centrul Europei au atras mari companii ale lumii - de la traderi de petrol pana la cele din domeniul biotehnologiei - sa-si stabileasca aici sediile.

Venitul mediu al unui locuitor al Zug este de 80.000 de franci elvetieni pe an (78.5000 de euro/an). In prezent, in cantonul Zug sunt inregistrate 30.000 de companii. Populatia cantonului este de 110.000 de locuitori, iar cea a orasului, de 26.000 de locuitori.

Grupul Actavis a realizat afaceri in 2010 de 1,7 miliarde de euro, iar tintele pentru anul acesta vizeaza 2 miliarde de euro. Producatorul de medicamente generice (copii ale medicamentelor originale ori medicamente originale iesite de sub protectia patentului - n. red.) are un portofoliu de 858 de produse, iar un numar de 333 molecule/produse se afla in diverse stadii de cercetare-dezvoltare. In cele circa 40 de tari in care este prezent, grupul are un total de 10.000 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri