“Companiile aleg sa-si construiasca aici fabricile, la cost bun (nu neaparat ieftin insa), cu eventuale facilitati oferite de catre stat investitorilor. Pot ulterior acoperi intreaga regiune a Europei centrale cu produsele lor”, explica Ghete.

Pe de alta parte, din punctul de vedere al flexibilitatii fortei de munca, pana acum, Romania pierdea competitia cu state precum Polonia, Slovacia. Cifrele demonstrau ca Romania era o tara mai ieftina, dar mult mai rigida, cu un model de protectie sociala mai restrictiv decat alte tari din zona (si pe care in plus din punct de vedere financiar nu ni-l puteam permite).

Flexibilitatea muncii in Romania a crescut in mod considerabil de la 1 mai, confirmand locul de frunte al Romaniei pe harta investitiilor straine. De ce? Un investitor industrial poate crea sute de locuri de munca in locatia aleasa. Este profund interesat in ce conditii poate angaja si poate pune la incercare competenta noilor salariati. Este interesat sa poata folosi contracte de munca cu durata mai scurta sau munca temporara pentru varfuri de productie. Este interesat in ce conditii poate suprima anumite locuri de munca daca piata o impune. O investitie industriala are o durata de viata lunga si ca atare, nu poti pune 100 milioane de euro in joc in orice conditii”, spune Viorel Ghete.

Cu toate acestea, mai este inca nevoie de eforturi considerabile pentru eliminarea coruptiei si a perceptiei de coruptie la toate nivelurile.

Aflati aici care sunt cele mai importante mutari de fabrici sau linii de productie realizate de multinationale in favoarea Romaniei