Profitul net al OMV Petrom a crescut cu 4% in primul trimestru, la 841 milioane lei (199 milioane euro) si vanzarile au avansat cu 27%, la 4,978 miliarde lei (1,178 miliarde euro), datorita pretului favorabil al titeiului, potrivit raportului financiar al companiei.
Pe partea financiara compania a consemnat un rezultat negativ de 181 milioane lei, fata de un profit de 14 milioane lei in primele trei luni ale anului trecut, din cauza pierderilor din diferentele de curs de schimb ca urmare a aprecierii leului in raport cu dolarul, informeaza Mediafax.

"In primul trimestru am continuat sa beneficiem de pretul favorabil la titei si de efectele masurilor de reducere a costurilor, implementate anterior. Am decis sa inchidem definitiv rafinaria Arpechim, dat fiind ca optiunea vanzarii, pe care am analizat-o in trecut, nu s-a dovedit fezabila. In E&P (Explorare si Productie - n.r.), pentru prima data de la privatizare, am reusit sa crestem debitele zilnice medii de productie dintr-un trimestru comparativ cu perioada similara a anului anterior, datorita productiei mai mari de gaze in Romania si a volumelor de hidrocarburi mai mari in Kazahstan", a declarat in raportul financiar directorul general executiv al companiei, Mariana Gheorghe.

Ea a explicat ca pe segmentul R&M (Rafinare si Marketing - n.r.) performanta operationala a fost influentata negativ de pretul ridicat al titeiului si de persistenta cererii scazute, care au pus presiune pe volume si pe marje. In acelasi timp, in G&E (Gaze si Energie - n.r.), cresterea cotei de import si preturile mai mari la gazele de import au influentat negativ rezultatele.

Cotatia titeiului Ural, pret de referinta pentru Romania, a fost cu 36% mai mare in primul trimestru din acest an fata de perioada similara a anului trecut, potrivit companiei.

Profitul inainte de dobanzi si impozite (EBIT) al grupului Petrom a fost de 1,192 miliarde lei (282 milioane euro), cu 26% peste valoarea din primele trei luni ale anului trecut.

In Rafinare si Marketing (R&M), Petrom a avut un rezultat negativ EBIT CCA excluzand elementele speciale de 52 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat pierderile din primele trei luni ale anului trecut, de 18 milioane lei.

In activitatea de Gaze si Energie (G&E), valoarea EBIT excluzand elementele speciale a scazut cu 39 milioane lei la 33 milioane lei, reflectand costurile mai mari de achizitie a gazelor, generate de cresterea cotei de import si a preturilor la gazele de import precum si de efectul negativ al ordinului ANRE, care impune formarea unui cos de gaze interne si de import pentru consumul intern, non-tehnologic, potrivit companiei.

Volumul vanzarilor consolidate de gaze in primul trimestru a fost de 1,542 miliarde metri cubi, mentinandu-se la nivelul inregistrat in primul trimestru al anului trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri