Criza a decapitalizat foarte multe companii de pe piata locala de paza si securitate, iar jucatorii importantii la nivel international vor profita de situatie, apreciaza Mihai Neicu, presedintele Nei Holding.
“Cu siguranta ca vom mai vedea achizitii pe piata de paza, pentru ca multe companii sunt decapitalizate”, considera Neicu.

El controleaza, alaturi de sotia sa, un grup din care fac parte parte societatile Nei Guard (paza si monitorizare), Nei Electric Distributie (import si distributie de echipamente electrice), Nei Medica Asist (servicii medicale), Nei Fire Protection (servicii de prevenire si stingere a incendiilor, Nei Management Consulting (consultanta), Compania de Detectivi Nei (detectivi particulari), Nei Technics & Strategies (manazin online de produse) si Alfatrust (semnaturi electronice).

Ultima tranzactie importanta din sectorul local al serviciilor de paza si protectia a avut loc la sfarsitul anului trecut, cand omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, proprietarul grupului UTI, a incasat trei milioane de euro din vanzarea Cobra Security, catre Securitas Services Romania, parte a grupului suedez Securitas AB, cel mai mare jucator la nivel mondial in domeniul serviciilor de securitate.

Tot la sfarsitul lui 2010, Liviu Tarsea, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de pe piata de profil, a parasit compania G4S Romania, parte a grupului danez G4S.

Nici grupul condus de Mihai Neicu nu a fost ocolit in ultimii ani de petitori, dar omul de afaceri i-a refuzat, pe motiv ca businessul este unul profitabil, care se autofinanteaza.

“Astazi, cred ca grupul valoreaza peste 20 de milioane de euro”, afirma Neicu.

Nei Holding a inregistrat o cifra de afaceri de 23 de milioane de euro anul trecut, cu peste 10% mai mult decat in 2009. Cea mai mare parte a businessului este reprezentanta de activitatile de paza, care reprezinta circa 60% din totalul afacerilor.

Neicu a reusit sa mentina grupul pe crestere si in 2010 dupa ce a luat o serie de masuri care au vizat eficientizarea afacerilor.

“Chiar daca efectele crizei au fost dureroase, in toate domeniile, am cautat sa creez o anumita stabilitate si sa nu dau oameni afara. In schimb, am redus numarul activitatilor neprofitabile si am reziliat contractele cu perioada de incasare foarte mare. Si acum avem de primit 3,7 milioane de lei din piata. Faptul ca multe foarte multe companii au intrat in insolventa a reprezentat o problema serioasa”, spune Neicu.

Grupul are circa 1.500 de angajati in prezent, numar care s-a pastrat constant in ultimii ani.

Totodata, presiunea pe pret exercitata de firmele care lucreaza la negru a fost o alta provocare careia a trebuit sa-i faca fata compania.

“Cred ca o treime dintre firmele de pe piata lucreaza la negru si percep tarife de 4-5 lei pe ora. Si doar ca sa platesti salariile si toate taxele aferente, un tarif minim ar fi de 5,9 lei pe ora. Adica fara niciun profit”, mentioneaza Neicu.

Piata la negru este incurajata si de faptul ca organizatiile si-au redus bugetele alocate pentru serviciile de paza si protectie cu 20-30% fata de 2009. Proprietarul Nei Holding apreciaza ca segmentul de profil s-a ridicat la 300 de milioane de euro la sfarsitul anului trecut, in scadere cu 10% comparativ cu 2009.

“Infractionalitatea a crescut, dar acest lucru nu inseamna ca si piata s-a dezvoltat. Oamenii nu isi pun un sistem de alarma pana nu li se sparge casa”, subliniaza Mihai Neicu.

Pentru 2011, omul de afaceri si-a propus sa isi extinda operatiunile in Serbia, Bulgaria si Albania, prin castigarea de contracte in aceste tari. Nei Holding si-a bugetat la inceputul anului o crestere a cifrei de afaceri.

“Incercam sa pastram o crestere si in 2011, dar sunt probleme cu inflatia, care genereaza presiuni salariale din partea angajatilor”, mai spune antreprenorul.

Mihai Neicu a intrat in businessul de paza si securitate in 2001, cand a creat Romguard. Ulterior, societatea a fost inchisa, iar in 2006 a fost infiintata Nei Guard, cea mai importanta companie din grupul Nei Holding.

Principalii jucatori din piata locala de profil sunt G4S Security Services (Danemarca), BGS (Romania), Securitas Security Services (Suedia), Rosegur (Spania), UTI Group (Romania), Interguard Grup (Romania) si Nei Holding (Romania).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri