Investitii in magazine, case de pariuri, cladiri de birouri, hoteluri, energie, avioane ori capre - asa s-ar putea rezuma, succint, principalele miscari de business ale miliardarilor Dinu Patriciu, George Copos, Dan Adamescu, Arpad Paszkany si Ioan Niculae. Cum se traduc ele in contextul iesirii din recesiune?
Vestea ca Romania a iesit din recesiune cu un plus de 0,6% al PIB-ului in primul trimestru din 2011 fata de cel anterior nu a adus decat un slab entuziasm al mediului de afaceri care se declara sceptic in privinta statisticilor.

Cu toate acestea, marii oameni de afaceri si-au continuat investitiile, fie ca a fost vorba despre afaceri deja existente sau noi. Dinu Patriciu a pompat milioane de euro in afacerea cu bacanii si case de pariuri, George Copos a anuntat investitii de 70 milioane euro intr-un turn de birouri, Dan Adamescu a preluat actiuni in cadrul hotelului Intercontinental, Arpad Paszkany a creionat o investitie de 600 milioane de euro in energia fotovoltaica, iar Ioan Niculae a inchis trei combinate inainte sa investeasca in avioane si mii de capre.

"O perioada de iesire din recesiune presupune doar o imbunatatire a conditiilor de pe piata si nu o revenire la situatia observata inainte de intrarea in recesiune, motiv pentru care orice investitie trebuie analizata cu prudenta. Regula de aur spune ca cele mai prudente investitii sunt cele in sectoare de tip evergreen", spune Flavia Matei, senior consultant in cadrul companiei Ensight Management Consulting.

Printre "evergreen-uri" se numara si cele ochite de Dinu Patriciu (foto sus)- retail-ul alimentar (Mic.Ro) si casele de pariuri (Bet Cafe Arena). Afacere pornita in aprilie anul trecut, lantul de magazine Mic.Ro a ajuns la peste 460 de unitati in prezent dintr-un total estimat de 3.000 care ar urma sa absoarba investitii de 250 milioane de euro pana la finele anului. Alti 7-8 milioane de euro vor fi investiti in aceasta perioada in dublarea numarului de case de pariuri pana la un total de 300 la nivel national.

Pe de alta parte, fondatorul Rompetrol a consemnat un exit pe piata imobiliara suedeza, prin vanzarea a sapte cladiri de birouri in Karlstad, tranzactie menita sa lase loc liber investitiilor pe alte piete europene.

Un alt milionar al Romaniei, George Copos (foto stanga), proprietarul Ana Holding, a anuntat ca pune la bataie 70 de milioane de euro pentru constructia unui turn de birouri langa hotelul Crowne Plaza din Capitala. Proiectul, care dateaza din 2008, dar care a fost pus in asteptare din cauza crizei, urmeaza sa prinda contur vara aceasta.

De un alt hotel, mai exact de Intercontinental, se leaga numele lui Dan Adamescu, patronul ziarului Romania libera. Acesta a preluat, prin intermediul unei companii off-shore pe care o controleaza, peste 30% din actiunile Intercontinental. Cum se explica aceste investitii pe o piata dintre cele mai afectate de criza?

Flavia Matei spune ca o alta varianta, mai putin riscanta, este orientarea catre sectoare aflate inca in stadiu de dezvoltare sau in stare latenta, dar care sunt caracterizate de o necesitate structurala de expansiune si care ofera oportunitati datorita costurilor reduse de investitie asociate actualului context economic. "Acesta pare a fi cazul investitiilor in industria imobiliara sau in energia verde", spune consultantul de la Ensight.

Arpad Paszkany, finantatorul echipei de fotbal CFR Cluj si unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, are planuri pentru un parc fotovoltaic de 600 de milioane de euro. Constructia este programata sa inceapa toamna aceasta, proiectul fiind derulat in parteneriat cu o companie americana din sectorul energetic.

Anuntate la inceput de an, planurile investitionale ale miliardarilor nu sunt inspiratii de moment, ci miscari pregatite in anii anteriori. Consultantul Ensight explica faptul ca in mod clar strategia investitionala de acum este diferita fata de cea de acum doi ani, "in primul rand pentru ca momentul si conjuctura sunt diferite".

Astfel, companiile care atunci dispuneau de lichiditati si fonduri au ales sa se dezvolte intr-un ritm mai lent ca sa reia expansiunea odata cu insanatosirea economiei, iar cele care se bazeaza acum pe consolidare s-au concentrat in perioada anterioara pe asigurarea durabilitatii operatiunilor.

Recesiunea a adus si o reorientare a investitiilor. Omul de afaceri Ioan Niculae (foto jos dreapta) a pus lacat pe sase combinate chimice, ca urmare a cresterii preturilor la gaze. Combinatele primeau gaze din productie interna, subventionate de la stat, iar majorarea preturilor cu 55% in perioada octombrie 2010-ianuarie 2011 a dus la costuri de productie mai mari decat preturile de vanzare.

"Inchiderea fabricilor de ingrasaminte cred ca reprezinta mai degraba un semnal de alarma privind lipsa unei strategii a autoritatilor romane in domeniul energiei", puncteaza Francisc Bodo, partener al Bodo Consulting.

Inchiderea combinatelor nu l-a impiedicat pe omul de afaceri sa investeasca aproape 30 de milioane de dolari in doua aeronave cu scopul exploatarii lor ca taxiuri aeriene. In plus, cu o investitie de 4 milioane de euro, omul de afaceri va construi si o ferma cu 2.000 de capre, extinzandu-si astfel afacerile din domeniul alimentar.

Consultantul Ensight este de parere ca revenirea naturala a economiei va fi sustinuta de investitii in orice domeniu sau sector de activitate. "Marirea investitiilor realizate in Romania va avea un impact pozitiv si cu atat mai considerabil cu cat aceste investitii vor fi realizate in mod sustinut si vor viza intregul lant economic, creand o parghie de dezvoltare si recuperare pentru toate sectoarele si subsectoarele economice", sustine Flavia Matei.

Francisc Bodo considera ca anunturile de investitii ale miliardarilor de la inceputul anului si pana acum se inscriu in "tendinta mai generala, insa firava, de a cauta iesirea din criza".

Indiferent sectorul in care se investeste, momentul de iesire din recesiune ofera oportunitati de investitii care promit randamente sporite, chiar in comparatie cu cele viitoare.

"Motivul de a realiza o investitie este, si trebuie sa fie, posibilitatea de a genera castiguri suplimentare semnificative si nu posibilitatea de a realiza investitii la costuri reduse". Ori, asa cum sustine Francisc Bodo, "cel mai important pentru investitor este cat produce fiecare leu, euro sau dolar investit".

Ce investitii au facut ori au anuntat miliardarii in prima parte a anului

• Dinu Patriciu: milioane de euro in reteaua de bacanii Mic.Ro, lantul de case de pariuri Bet Arena Cafe
• George Copos: 70 mil. euro intr-un turn de birouri in Capitala
• Dan Adamescu: in 30% din actiunile hotelului Intercontinental
• Arpad Paszkany: 600 mil. euro intr-un parc fotovoltaic
• Ioan Niculae: 30 mil. dolari in 2 avioane si 4 mil. euro intr-o ferma de capre


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri