Evaziunea fiscala in domeniul alcoolului si bauturilor alcoolice atins anul trecut valoarea de 700-750 mil. euro, industria de profil fiind dominata in proportie de 60% de piata neagra, estimeaza Organizatia Patronala a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice Garant.

Daca in anul 2008 consumul de bauturi spirtoase se situa la o medie de 8,5 litri pe cap de locuitor, anul trecut nivelul scazuse la circa 5 litri.

“Situatia economica dificila din ultima perioada a favorizat evazionistii si firmele obscure, in timp ce marii producatori au pierdut teren. Este inadmisibil sa fie tolerate pe piata tot felul de practici incorecte, inclusiv vanzarea produselor sub costurile accizelor, practicata de firme care si-au provocat insolventa”, a declarat Romulus Dascalu, presedinte Garant.

Potrivit acestuia, companiile membre Garant detin in prezent o cota de piata cumulata de 40% din totalul industriei de profil, restul fiind detinuta de cei care practica un comert ilicit.

Printre practicile de evaziune mentionate de presedintele Garant se numara “ocolirea” platii TVA si impozitelor prin functionare sub “paravane” offshore sau comercializarea de produse care nu acopera nici macar acciza.

Initiativele legislative propuse de Garant includ eliminarea avantajelor fiscale de care beneficiaza producatorii sau importatorii de produse alcoolice care functioneaza sub “umbrele offshore”, respectiv introducerea impozitarii preturilor de transfer, a taxelor vamale pe importul de materii prime si produsele din paradisurile fiscale.

Pe de alta parte, polarizarea puternica spre segmentul subeconomic de pret, reprezentat in general de evazionisti, a fost sustinuta si de masurile de austeritate anuntate anul trecut de Guvern. In acest context, multe firme au lucrat la jumatate din capacitate, in timp ce peste 7.000 de persoane din industrie si-au pierdut locurile de munca.

Cititi si 2011 va fi cel mai dificil an pentru piata bauturilor alcoolice


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Setari Cookie-uri