Statisticile publicate recent de catre Institutul National de Statistica (INS) cu privire la iesirea tehnica din recesiune au rolul de a linisti populatia, intr-o oarecare masura, insa investitorii nu isi vor baza deciziile pe un semn atat de discret de crestere a economiei, este de parere Mihai Rohan, presedintele Patronatului din Industria Cimentului si Altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM).
"Declaratiile INS sunt de natura sa linisteasca oarecum populatia si sa dea sperante, pentru a putea stimula in continuare cresterea economica si consumul. Analistii economici, fondurile de investitii straine si investitorii nu se vor lasa insa influentati de aceasta usoara crestere a PIB si in mod sigur nu-si vor baza deciziile pe un semn atat de discret de crestere. Este nevoie de o perioada mai lunga de semne economice pozitive pentru ca iesirea sa poata fi considerata definitiva", considera Mihai Rohan, cel ce ocupa si functia de presedinte al Consiliul de Administratie in cadrul producatorului de ciment Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement, cu afaceri de circa 215 de milioane de euro pe piata locala.

Rohan, care este supranumit "tatal cimentului", datorita experientei pe care o are in sectorul de profil, a renuntat inceputul anului la conducerea Carpatcement Holding, business ce a fost preluat de Florian Aldea.

INS a anuntat vineri ca economia a realizat o crestere de 0,6% in primul trimestru al anului, dupa ce si in ultimele trei luni ale anului trecut Produsul Intern Brut (PIB) inregistra un avans de 0,1%. Astfel, economia a depasit recesiunea, din punct de vedere tehnic.

In ceea ce priveste piata materialelor de constructii, presedintele CIROM apreciaza ca despre o eventuala iesire din recesiune se va putea vorbi numai dupa ce se vor vedea semne evidente pe piata constructiilor, de care "sectorul materialelor de constructii este strans legat".

"Deocamdata, aceste semnale pozitive intarzie sa apara", sustine Rohan.

El subliniaza ca avansul economiei pentru un al doilea trimestru, care constituie o iesire din criza, la nivel teoretic, nu confirma traversarea efectiva a perioadei nefaste. In opinia sa, cresterea s-a bazat doar pe anumite sectoare, cum ar fi exportul, in timp ce altele, precum cel al constructiilor, nu si-au revenit inca.

"Faptul ca nu putem vorbi inca de o iesire efectiva din criza este intarit si de efectele colaterale de natura sa afecteze evolutia pozitiva a economiei. Inflatia, spre exemplu, este una dintre cele mai ridicate din UE si va eroda puterea de cumparare a populatiei. Daca eforturile de realizare a unui control strict al cheltuielilor bugetare vor fi continuate si conjugate cu un efort investitional in infrastructura in a doua parte a acestui an, atunci putem sa speram ca vom depasi criza", a conchis Rohan.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri