Autoritatile din Romania nu trebuie sa privatizeze toate companiile sau activele de productie a electricitatii, dar este nevoie de competitie in acest sector, a declarat vineri presedintele Enel Romania, Luca D'Agnese, intr-o intalnire cu presa.
"Nu trebuie vandut totul, nu va temeti. (…) Asa cum s-a demonstrat si in experienta altor tari europene, iti trebuie mai multi competitori ca sa poti vorbi de o piata. Daca toata productia este controlata de un singur competitor, in cazul acesta statul, nu ai piata. (...) Vrem sa vedem un progres in implementarea lucrurilor. Am vazut multe idei, am avut si discutii cu oficiali romani, dar vrem sa se si transforme in actiuni reale, chiar daca mici, dar care sa mearga", a afirmat D'Agnese, citat de Mediafax.

El a adaugat ca in sectorul productiei de energie in unitati conventionale, care apartin in mare majoritate statului, este loc si nevoie de o mai mare transparenta, care poate fi obtinuta prin privatizarea unor unitati.

"Nu cred ca Romania trebuie sa privatizeze toata productia de energie care apartine statului. In toata Europa statul detine active de productie sau participatii in astfel de unitati. O privatizare pe bucati este mai buna, este un inceput. Nu creezi piata intr-o singura zi. Sunt necesari pasi succesivi care sa dea incredere investitorilor", a continuat reprezentantul Enel Romania.

El a vorbit si despre asa-numitele "centrale virtuale", ca o modalitate de crestere a competitiei. In cazul acestui tip de centrala este scoasa la licitatie o parte din capacitatea de productie dintr-o unitate energetica, pentru o anumita perioada de timp. Castigatorul licitatiei utilizeaza partea de productie a electricitatii pe care si-a adjudecat-o, fara insa sa o preia fizic de la detinator.

Intrebat daca Enel ar participa la privatizarea unor producatori de energie, el nu a exclus aceasta posibilitatea, dar a adaugat ca grupul prefera sa investeasca in capacitati noi.

"Strategia noastra este sa mergem pe proiecte noi, mai degraba decat sa participam la privatizari. Avem proiecte, precum cele ale termocentralelor de la Galati si Braila si cel al reactoarelor nucleare 3 si 4 de la Cernavoda, dar asteptam dezvoltarea competitiei pe piata. Privatizarea este un factor important in atragerea investitorilor in sectorul de productie. Proiectele de productie pe care le avem sunt suficient de mari pentru noi", a precizat D'Agnese.

Enel a investit anul trecut in Romania 280 milioane de euro, iar pentru acest an a bugetat o suma similara. Fondurile vor fi alocate in proportie de peste 95% retelelor de distributie a electricitatii.

De asemenea, grupul va investi 800 milioane de euro intr-un interval de cinci ani, inclusiv 2011.

Enel este prezent din 2005 pe piata romaneasca a distributiei si furnizarii de electricitate, unde detine trei foste filiale ale Electrica, respectiv Muntenia Sud, Banat si Dobrogea. De asemenea, Enel opereaza si in sectorul energiei regenerabile din Romania, prin compania Enel Green Power.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri