Doar 13% dintre romanii din mediul urban intentioneaza sa cumpere o locuinta in urmatoarele 12 luni si numai 10% se gandesc sa-si achizitioneze un automobil in acelasi interval de timp, potrivit unui sondaj al ISRA Center Marketing Research.
Studiul releva ca 7 din 10 romani din mediul urban declara ca detin o locuinta proprietate personala, dar cifrele se nuanteaza considerabil in functie de factorul "varsta", se arata intr-un comunicat al ISRA Center.

Astfel, procentul "proprietarilor de locuinta" creste odata cu varsta. In timp ce doar 40% dintre tinerii romani (20-34 de ani) detin o locuinta proprie, in cadrul grupei de varsta 50-65 de ani propietarii de locuinta reprezinta majoritatea, procentul lor fiind de peste 90%, scrie Mediafax.

"In general, detinerea unei locuinte se dovedeste a nu fi influentata considerabil de alte variabile demografice (ex. venit, marimea localitatii sau regiune) asa cum este influentat de varsta. Doar romanii din regiunea Moldova detin o locuinta persoanala intr-o masura relativ mai mica - 58%, comparativ cu media de 69% la nivel national", se mentioneaza in studiu. Dintre cei care au o locuinta, 37% au contractat si un credit.

De asemenea, 15% dintre cei care detin o locuinta intentioneaza sa isi reamenajeze casa in urmatoarele 12 luni, in timp ce 9% ar dori sa isi schimbe mobilierul. In plus, in urmatorul an, 3% dintre cei care detin deja o locuinta ar vrea sa si-o schimbe, in timp ce numai 1% ar vrea sa isi achizitioneze o a doua locuinta.

Pe de alta parte, 6% dintre romanii din mediul urban care detin un automobil intentioneaza sa il schimbe in urmatorul an, iar 4% doresc sa achizitioneze inca unul, in conditiile in care jumatate dintre locuitorii din mediul urban detin un automobil proprietate personala. Grupa de varsta 35-49 de ani este in cea mai mare masura "posesoare"de automobile (61%).

Dintre cei care nu detin automobil, doar 10% intentioneaza sa cumpere unul in urmatoarele 12 luni.

Rezultatele sondajului arata ca 4 din 10 romani detin atat locuinta, cat si autoturism, in timp ce aproximativ 20% nu au niciunul din aceste bunuri. In acelasi timp, jumatate dintre romanii cu varste cuprinse intre 35 si 49 de ani si dintre cei cu venituri peste 2.000 de lei lunar sunt proprietari ai unei locuinte si unui automobil.

Sondajul a relevat, de asemenea, ca 3 din 10 romani detin credite bancare, cei mai multi din Muntenia si Oltenia si cu varste de 35-40 de ani. Bucurestiul se afla la polul opus, cu cele mai putine credite. Doar 7% dintre persoanele intervievate doresc sa contracteze un credit in urmatorul an.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.108 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana, cu varsta intre 20 si 60 de ani. Marja de eroare este de ±2,9% la un nivel de probabilitate de 95%.

Datele au fost culese intr-un studiu cantitativ de tip Omnibus, prin metoda interviului fata in fata.

ISRA Center este o companie de cercetare de piata din Romania, cu un portofoliu important de clienti si servicii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri