Grupul italian Mapei, activ pe segmentul materialelor de constructii, ar putea demara constructia unei fabrici pe piata locala in 2012, investitia fiind estimata la circa 20 de milioane de euro.
"Daca pana la sfarsitul anului sau pana la inceputul lui 2012 nu vom achizitiona nicio unitate de productie existenta deja in Romania, vom demara constructia fabricii", a declarat Luigi de Martin, director de export in cadrul Mapei pentru Romania, Ucraina, Rusia, Azerbaidjan si Kazahstan.

Compania a cumparat in 2009 un teren de 5,7 hectare in judetul Brasov, pe care va fi construita unitatea de productie. Mapei detine, tot la Brasov, un depozit cu o suprafata de 1.400 de metri patrati.

In 2009, italienii au platit 3,5 milioane de euro pentru achizitia fabricii de mortare uscate Orgachim-Policolor din Ruse, Bulgaria. In urma tranzactiei facute, afacerile italienilor de pe piata locala au crescut cu 40% in 2010, pana la 8,9 milioane de euro.

"Dupa ce am finalizat achizitia terenului din Brasov a aparut oportunitatea de a cumpara fabrica de la Ruse, astfel ca am amanat decizia de a investi intr-o fabrica pe piata din Romania", mentioneaza de Martin.

Investitia in unitatea de productie de la Brasov va fi asigurata din surse proprii, insa grupul ar putea opta si pentru atragerea de fonduri europene, in cazul in care va aparea o astfel de oportunitate.

Potrivit estimarilor reprezentantilor companiei, fabrica va avea o capacitate de productie de 100.000 - 120.000 de tone anual de mortare uscate si materiale sub forma lichida, intr-un singur schimb.

Intr-un interviu acordat wall-street.ro anul trecut, Vasile Brad, directorul comercial al companiei, spunea ca investitia intr-o fabrica pe piata romaneasca se va ridica la 10 milioane de euro.

“Diferenta dintre valoarea de 20 de milioane de euro si cea anuntata atunci provine din faptul ca fabrica ar urma sa cuprinsa si o parte de productie de lichide, nu doar de mortare uscate, asa cum era prevazut initial”, spune Brad.

Mapei Romania si-a bugetat afaceri de 11 milioane de euro pentru 2011, in crestere cu 23% fata de 2010, pe fondul lansarii de noi produse si de promotii.

Planurile pe termen mediu ale companiei prevad majorarea graduala a cifrei de afaceri, pana la 20 de milioane de euro in 2016. Estimarile de business se bazeaza doar pe importuri, cifra de afaceri anuntata pentru 2016 urmand sa se dubleze in cazul in care italienii vor demara productia pe piata locala.

In prezent, 60% din produsele comercializate in Romania sunt importate din Bulgaria, iar restul din Ungaria - 20% si Italia - 20%.

La nivel global, grupul detine peste 50 de centre de productie pe cinci continente si are circa 7.500 de salariati.

Cei mai importanti jucatori de pe piata locala de adezivi sunt sunt Henkel, Baumit, Baumix, Saint-Gobain Weber si Adeplast.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri